Skip to content
Menu
Menu

Mesto Prešov chce zachrániť mládežnícky futbal

Vedenie mesta Prešov a časť mestských poslancov na spoločnom stretnutí deklarovali zámer pomôcť mládežníckemu futbalu. Po rokovaní sa zhodli, že účinným riešením môže byť odkúpenie väčšinového podielu v obchodnej spoločnosti 1. FC TATRAN, a. s.

Futbalovej akadémii, v ktorej hrá viac ako 300 detí a mládežníkov, hrozí zánik. Mesto Prešov je však pripravené urobiť potrebné kroky k jej záchrane. Akadémia 1. FC TATRAN Prešov je spolufinancovaná obchodnou spoločnosťou 1. FC TATRAN, a. s., v ktorej je mesto Prešov menšinovým akcionárom (8,7 % akcií) a dlhodobo nemá ani svojho zástupcu v orgánoch spoločnosti. Vedenie mesta a časť poslancov sa jednohlasne zhodli, že mládežnícky futbal potrebuje okamžitú pomoc. Riešenie vidia v odkúpení väčšinového podielu v spoločnosti 1. FC TATRAN, a. s. Predseda predstavenstva spoločnosti Ing. Miroslav Remeta počas rokovania na mestskom úrade ponúkol predaj podielu akcionára FUTBAL TATRAN, s. r. o. v objeme 86,96% v spoločnosti 1. FC TATRAN, a. s. v prospech mesta Prešov za 1 euro.

Rozhodnutie padne na zastupiteľstve

Zástupcovia vedenia mesta Prešov a časť mestských poslancov reflektovali na ponuku Ing. Miroslava Remetu a vyjadrili spoločnú vôľu pomôcť mládežníckemu futbalu v Prešove. Odkúpením podielu v spoločnosti sa preto budú zaoberať už na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré je plánované dňa 24.6.2020. Na rokovanie mesto predloží zámer odkúpenia podielu akcionára FUTBAL TATRAN, s. r. o. v objeme 86,96% v 1. FC TATRAN, a. s., avšak s podmienkou vykonania hĺbkového auditu v spoločnosti, vrátane zmluvných záväzkov. Spoločnosť totiž za obdobie rokov 2017 až 2019 vykázala kumulovane stratu vo výške takmer 2 milióny eur.

Futbal v Prešove má 122-ročnú tradíciu

Futbalový klub 1. FC Tatran Prešov má bohatú históriu a minulosť – existuje už dlhých 122 rokov. Rodiskom slovenského klubového futbalu je mesto Prešov. Pred 122 rokmi sa v metropole Šariša zrodil historický moment. Výbor telovýchovného a šermiarskeho spolku ETVE založil futbalový oddiel. Dnešný 1. FC Tatran Prešov vznikol 25. mája 1898.

Najstarší futbalový klub na Slovensku si pripomína aj ďalšie výročie. Pred 47 rokmi „koňare“ dosiahli svoj najväčší ligový úspech v histórii. V sezóne 1972/73 sa Tatran stal vicemajstrom Československa.

Prešovský klub má za sebou účinkovanie v Pohári UEFA, Pohári víťazov pohárov, v Interpohári, v roku 1981 sa stal víťazom Stredoeurópskeho pohára. Posledný veľký medzinárodný úspech zaznamenal v sezóne 1994/95. V pohári víťazov pohárov Tatran prešiel cez Bangor aj škótsky veľkoklub Dundee United. Stopku zeleno-bielym vystavil až neskorší víťaz súťaže Real Zaragoza.

Tatran mal dvoch kráľov strelcov Ladislava Pavloviča a Karola Petroša. Vychoval tisícky futbalistov a mnoho reprezentantov.

Miroslava Baranová