Skip to content
Menu
Menu

Na skvelých ľudí sa nezabúda

Prečítať článok

V sobotu 13. februára 2021 sa pri hrobe Mgr. Petra Kasardu vo Vyšnej Olšave okr: Stropkov stretli priatelia a známi, členovia SZPB, časť bežeckej družiny Štafetového behu-vďaky, mieru a svornosti, Klubu Českého pohraničia, členovia KSS a manželka aby si uctili prvé výročie od skonania nášho hnacieho motora priateľa, neúnavného organizátora verejných besied, podujatí, spomienkových stretnutí na udalosti protifašistického odboja. Terajšie obmedzenia spojené s pandémiou nám nedovolili prísť všetkým, ktorí chceli a svojou účasťou si Peter zaslúžil.

Trojica – Jozef Niko, Anton Sopko, František Bednár najvernejších si vybrala trasu na bežkách s pásmi z obce Ruská Voľa. V snehu po kolena a za mierneho vetríka prekonávame hrebeň medzi R. Voľou a Kručovom. Schádzame do Kručova a po zelenej turistickej značke stúpame v Ondavskej vrchovine až na vrchol Kamenca 425 m. n. m.. Rozhľady slabšie a tak v lesnom poraste schádzame až na Ferdasku pod Vyšnou Olšavou.

Tuna spoločne vychádzame na cintorín k hrobu P. Kasardu, kde kladieme veniec, zapálime kahance a dáme krátky spomienkový príhovor. Po ceste naspäť nás p. Kasardová posilní, naleje nám čajíku do termosiek a popraje nám šťastnú cestu naspäť po tej istej trase. Pri autách sme o 16:30 hodine a to bez pádov. Mrazivé počasie na 24km trase nás trocha preverilo ale vo vojnových časoch to bolo určite oveľa ťažšie.

O niečo viac ako týždeň sa najvernejší bežci stretli na cintoríne v Prešove pri urne PhDr. Milana Sidora CSc. aby si vencom a kahancami pripomenuli nedožité sedemdesiatiny, ktoré by náš Milan mal 22. februára 2021. Pán Sidor pôsobil ako vysokoškolský pedagóg, bol funkcionárom vo viacerých občianskych združeniach. Bol hlavným organizátorom obľúbeného Štafetového behu vďaky, mieru a svornosti na trase z prvej oslobodenej obce v ČSSR Kalinove do srdca povstania v Banskej Bystrici. Jeho Inštitút vzdelávania, umenia a športu – ITAS bol aj hlavným sponzorom 42. uskutočnených ročníkov pod jeho velením. Na jeho počesť sa uskutočnili ešte ďalšie 6-ročníky po trase Tokajík-Klainov.

Najbližšie sa chceme stretnúť pri spomienke na nedožité sedemdesiatiny p. Petra Kasardu začiatkom marca tohto roku pri hrobe vo Vyšnej Olšave. Nebolo mu súdené či dopriate dožiť sa vyššieho veku a pritom chcel ešte toho toľko urobiť. Na oboch významných ľudí spomínajú nielen spolu bežci ale aj priatelia a známi.