Skip to content
Menu
Menu

Plavec E. Guman potvrdil ambície

Prečítať článok

Obmedzené podmienky na fungovanie neobišli v uplynulých dňoch, týždňoch a mesiacoch ani plavcov. Platí to aj o členoch PK Prešov a TJ Slávia PU Prešov. Nikomu sa „nežilo“ ľahko a platí to vlastne doteraz. Samozrejme, aj samotné finančné náklady na všetku činnosť sa zvýšili.

O čosi ľahšie sa dýchalo juniorským a seniorským reprezentantom zaradených do skupiny TOP 10. Patrí do nej aj „slávista“ Eduard Guman, jeden z najväčších talentov prešovského plávania. Vďaka štátnej podpore mohol od novembra minulého roka absolvovať kvalitnú prípravu Poprade a v Šamoríne, súčasťou ktorej boli dvoje pretekov, ďalej marcová Veľká Cena Slovenska, aprílový štart v rakúskom Grazi a po ňom ORCA CUP 2021 opäť v Šamoríne.

Po sérii podujatí prišiel rad aj na domáci šampionát juniorov a seniorov, ktorý sa konal pod Tatrami v známom komplexe Aquacity. Zúčastnilo sa ho 182 pretekárov zo 42 klubov. Eduard Guman (na fotografiách) sa predstavil v kategórii starší juniori. Na štart sa postavil desaťkrát s bilanciou dve víťazstvá, jedno druhé miesto, tri tretie. K tomu bol ešte v kategórii Open dvakrát druhý. Trikrát si vylepšil osobný rekord.

Umiestnenia E. Gumana:

  • Tretí na 50 m voľný spôsob, čas 24,78 sek.
  • Prvý na 100 m volný spôsob čas, 52,80 sek, vo finále piaty za 52,62 sek.
  • Tretí na 200 m voľný spôsob, čas 1:57,22 min., vo finále tretí v kategórii Open za 1:56,60 min.
  • Prvý na 100 m motýlik, 57, 93 sek., vo finále tretí v kategórii Open za 57,85 sek.
  • Druhý na 200 m motýlik, čas 2:13,62 min., vo finále štvrtý.

„V ťažkých chvíľach nám pomohli aj susedia z ŠKP Košice, ktorí umožnili trénovať spoločne s ich plavcami, za čo im ďakujeme. No situácia v našom meste ostáva aj naďalej nelichotivá. Fakultný bazén je od marca 2020 zatvorený, na konci mája po dlhých mesiacoch obnovili prevádzku bazénu Šťuka na ulici Mirka Nešpora. Tam sa teraz stretávame, avšak v menšom počte, než pred pandémiou, pretože veľa detí sa po nej už k športu nevrátilo,“ poznamenala trénerka Milada Leščáková.

Ján MIROĽA