Skip to content
Menu
Menu

Spomienka na strieborného olympionika Vincenta Lafka

Prečítať článok

Pred desiatimi rokmi, 15. decembra 2012, opustil tento svet Vincent Lafko. V hádzanej dosiahol úspechy ako hráč aj tréner. Rodák z Hranovnice (7. 6. 1945) začal s hádzanou v Levoči, od roku 1964 sa jej venoval v Tatrane Prešov.

Na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972 sa pričinil o to, že Československo prekvapujúco získalo striebornú medailu. V reprezentačnom drese Československa odohral päťdesiat zápasov. V roku 1971 sa v Tatrane Prešov tešil z titulu majstra Československa. Triumf si zopakoval v roku 1993, ale už na poste trénera. Spolu s Martinom Gregorom viedol mužstvo Tatrana, ktoré si vybojovalo posledný federálny majstrovský titul. 

V prešovskom drese mal na konte 191 prvoligových zápasov, dal v nich 513 gólov. Ako hráč, okrem majstrovského titulu, dosiahol trojnásobné víťazstvo v Československom pohári a v ročníku 1971/72 sa s Tatranom prebojoval do semifinále prestížneho Pohára európskych majstrov.

Súčasťou jeho života sa stala trénerská a funkcionárska práca, pôsobenie vysokoškolského pedagóga a v olympijskom hnutí – to bolo jeho srdcovou záležitosťou. V roku 1993 sa pričinil o vznik Olympijského klubu Prešov – bol jeho predsedom až do nečakanej smrti v decembri 2012. V roku 1995 inicioval zrod turnaja v plážovej hádzanej, prvého v strednej Európe. Každoročne ho z pozície zakladateľa a predsedu organizačného výboru aj organizoval. Obľúbené podujatie sa v metropole Šariša stalo letným športovým hitom. Dlhoročný vysokoškolský pedagóg bol i prodekan Fakulty športu Prešovskej univerzity, predtým pôsobil na katedre telesnej výchovy PdF UPJŠ v Prešove a FHPV PU. Bol aj reprezentačným kormidelníkom hádzanárov Slovenska. Aktívne tiež pracoval v Slovenskej asociácii olympionikov. 

Slovenský olympijský výbor mu udelil Strieborné kruhy SOV, bol uvedený do Siene slávy slovenskej hádzanej a Siene slávy prešovského športu. Výročná cena Slovenského olympijského a športového výboru pre najlepší slovenský olympijský klub je od roku 2013 premenovaná na Cenu Vincenta Lafka.

(jac)
Foto a video: sportency.sk