Skip to content
Menu
Menu

Športovcom PSK za rok 2021 je zápasník Tajmuraz Salkazanov

Prešovský samosprávny kraj má za sebou 18. ročník tradičnej ankety Športovec PSK 2021. Po ročnej pauze v oceňovaní, ktorú si vynútila pandémia koronavírusu, na trón pre najúspešnejšieho športovca kraja zasadol zápasník Tajmuraz Salkazanov. Krajská samospráva udelila v rámci galavečera  Historickej budove DJZ v Prešove viacero ďalších ocenení. Medzi inými aj dve špeciálne za mimoriadne úspechy. Cenu si taktiež prevzal víťaz verejnosti v internetovom hlasovaní, stal sa ním paralukostrelec Dávid Ivan.

Výsledky v poradí 18. ročníka krajskej ankety Športovec Prešovského samosprávneho kraja sú známe. Trinásťčlenná odborná komisia v nej na základe výsledkov a úspechov dosiahnutých v roku 2021 na domácich i zahraničných športoviskách ocenila v 17 rôznych kategóriách celkovo 28 zvučných športových mien jednotlivcov a kolektívov, ktorí sú spätí s Prešovským krajom.

„Naše tradičné športové podujatie po roku znovu spojilo tých najlepších z najlepších. Ocenili sme výnimočné športové osobnosti, ktoré na domácich i zahraničných športoviskách reprezentujú nielen náš región, ale aj celé Slovensko. Teším sa z ich pozoruhodných úspechov, je to pre nás tá najlepšia vizitka. Všetci ocenení si zaslúžia náš obdiv, pretože sú pre nás svojím prístupom a odhodlaním veľkou motiváciou. Som nesmierne hrdý na to, aký silný je šport v Prešovskom kraji a koľko tu máme mladých talentovaných športovcov, ktorí nás v roku 2021 potešili veľkými športovými výsledkami,“  uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Víťaz ankety Tajmuraz Salkazanov

Najvyššie umiestnenie v ankete Športovec PSK získal zápasník Tajmuraz Salkazanov, ktorý sa v ankete krajskej samosprávy ocitol aj v ročníku 2019. V minulom roku tento zápasník zaznamenal hneď dva významné úspechy. V poľskej Varšave sa stal majstrom Európy do 74 kg a v nórskom Osle do svojej zbierky pridal titul vicemajstra sveta, čo mu v národnej ankete Športovec roka Slovenska vynieslo konečné 14. miesto.

V desiatke najúspešnejších športovcov za rok 2021 bez určenia poradia sa ocitli basketbalista BK Iskra Svit Saša Avramovič, hádzanár Tatrana Prešov Marcos Colodeti, stálica krajskej ankety kickboxer z KK Panter Prešov Marek Karlík a tiež kickboxer Goral Gym Kežmarok Jozef Kolodzej.

Samuel Andrejčík_ Cena predsedu PSK

Desiatku dopĺňajú úspešná bardejovská fitnesska Dagmar Liptáková, volejbalista VK PU Mirad Prešov Ivo Mikovčík, hokejista HK Poprad Dávid Skokan, najsilnejšia žena Európy a viacnásobná majsterka sveta v silovom trojboji z klubu KSTaK Matej Bardejov Jana Vašková, ako aj kežmarský rodák a celkový víťaz tejto ankety z roku 2014 lyžiar Adam Žampa pôsobiaci v klube Žampa Ski Club Vysoké Tatry.

Najúspešnejší tréner dospelých Erik Cap a trénerka mládeže Nataša Cápová

V rámci slávnostného vyhodnotenia Športovca roka PSK za rok 2021 bola odovzdaná aj Cena predsedu PSK, ktorú získal popradský funkcionár Jozef Pavlík. Tento ročník ankety však priniesol tiež vyhlásenie dvoch špeciálnych cien. Cena predsedu PSK za mimoriadne športové úspechy bola udelená paralympijskému víťazovi v boccii Samuelovi Andrejčíkovi. A Cena PSK za mimoriadny športový úspech držiteľom bronzových medailí z ostatných ZOH v Pekingu Martinovi Gernátovi a Samuelovi Takáčovi.

Jozef Pavlík_ Cena predsedu PSK 2021

Najúspešnejším zdravotne znevýhodneným športovcom  za rok 2021 je podobne ako v uplynulom ročníku ankety paracyklista Patrik Kuril z klubu Arios Sportakus Cycling Team Tatranská Štrba. Hádzanársky Tatran Prešov opäť zvíťazil v kategórii najúspešnejších športových kolektívov dospelých. Je stálicou tejto ankety a jej súčasťou nepretržite od prvého ročníka, pričom iba raz v kategórii tímov nedominoval. Ďalšími ocenenými športovými kolektívmi bez určenia poradia sa v ročníku 2021 stali hokejový klub HK Poprad a tenisový MŠK Poprad-Tatry.

Hodnoteniu ankety medzi mládežníckymi kolektívmi dominoval v 18. ročníku oceňovania Tanečno-športový klub Grimmy Prešov, ktorý sa môže pýšiť úctyhodnou bilanciou 121 získaných medailí za rok 2021. Medzi najúspešnejšími kolektívmi bez určenia poradia  figurujú aj prešovský plavecký klub Diamond Swimming Club a rovnako z Prešova Športovo-strelecký klub.

Víťazstvo v kategórii Najúspešnejší tréner dospelých PSK za rok 2021 si odniesol reprezentačný tréner mužského zápasenia Erik Cap a v mládežníckej kategórii trénerka TŠK Grimmy Prešov so zameraním na street dance Nataša Cápová.

Krajská samospráva znovu ocenila i výnimočné úspechy stredoškolákov. Najúspešnejšou stredoškoláčkou kraja za rok 2021 je študentka 4. ročníka Gymnázia Kukučínova v Poprade plavkyňa Tamara Potocká a študentom silový trojbojár, tretiak Spojenej školy vo Svidníku Ľuboš Dvorový. V rámci mládežníckych kategórií priniesla tohtoročná anketa ocenenie taktiež pre Najväčší talent PSK do 15 rokov. Prevzala si ho pätnásťročná Aila Sosa z AWK Prešov, reprezentujúca Slovensko v armwrestlingu. Titul najlepšej strednej školy v pôsobnosti PSK za predchádzajúci rok si odniesla Súkromná stredná športová škola Elba Prešov, ktorá má aktuálne až 28 žiakov v reprezentačných výberoch Slovenska.

A napokon víťazom internetového hlasovania verejnosti sa v tomto ročníku ankety spomedzi päťdesiatky nominovaných stal paralukostrelec Dávid Ivan z klubu Red Arrows Poprad. Z celkovo 24 618 odovzdaných hlasov získal tento 22-ročný strelec 8 351 z nich, teda takmer 34 percent.

Medzi najúspešnejších športovcov v 18-ročnej histórii ankety patria hádzanár Lukáš Urban (2019), hádzanár Igor Čupryna (2018) horolezec Petr Hámor (2017), olympionici Ladislav a Peter Škantárovci (2016), volejbalista Martin Sopko (2015), kapitán VK Mirad PU, olympionik Adam Žampa (2014), hádzanári Dajnis Kristopans (2012 a 2013) Radoslav Antl (2011) a Alexander Radčenko z Tatrana Prešov (2009 a 2010), kulturista Andrej Hlinka zo Starej Ľubovne (2007), lyžiar Martin Bajčičák (2005 a 2006), nohejbalista Marek Tomčišák z Humenného (2004) a silová trojbojárka Eva Svjanteková z Bardejova (2002). Za rok 2008 toto ocenenie nebolo udelené a v roku 2003 anketa vôbec nebola vyhlásená.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK