Skip to content
Menu
Menu

Z Majstrovstiev Európy v armwrestlingu si Prešovčania priniesli niekoľko vzácnych medailí 

Prečítať článok

(pv) – Začiatkom mája sa konali majstrovstvá Európy v armwrestlingu. Ich dejiskom bola Bukurešť. Sily si tam prišli zmerať aj športovci AWK Prešov (člen ŠK SLAVIA TUKE), ktorí trénujú na Fakulte výrobných technológii TUKE so sídlom v Prešove. Prípravu športovcov Prešovského klubu, ale aj reprezentácie má na starosti Mgr. Gabriel Harčarik, PhD, ktorý je na fakulte garantom športovej aktivity.

Na ME reprezentovali klub Aila Sosa, Michaela Bačíková a Matej Bobovčák. Všetci traja juniori tento rok prestúpili do vekovo vyšších a teda aj ťažších kategórií. V kategórii juniorky do 18 rokov a 60kg obsadila Aila Sosa pekné  2.miesto na pravú ruku a 3.miesto na ľavú ruku. Vylepšila si tak výsledok z minulého roka, kde štartovala ešte medzi 15 ročnými dievčatami. Michaela Bačíková si z majstrovstiev v kategórii juniorky do 21 rokov, nad 70kg na pravú ruku odniesla bronzovú medailu, ktorú si tvrdo vybojovala a stálo ju to aj menšie zranenie.

V ľavo majster Európy Peter Spusta

Matejovi Bobovčákovi sa pri jeho premiére medzi 18 ročnými na ME nedarilo a nezískal žiaden cenný kov. Jeho sestre Kristíne Bobovčákovej sa medzi seniorkami darilo o niečo viac, ale tiež to nestačilo na medailu a medzi ženami do 80 kg sa umiestnila na peknom 4. mieste. Bola to zároveň jej premiéra v seniorskej kategórii a prvýkrát musela aj na súťaž  upravovať hmotnosť, čo malo na výkon taktiež vplyv.

Najviac sa na ME darilo Petrovi Spustovi. Ten po prvýkrát v histórii Slovenska získal zlatú medailu v kategórii masters ľavou rukou. Súťažil nad 100 kg. V pravačke obsadil 4. miesto. Dôvodom bol hneď prvý, veľmi dlhý, ťažký zápas. Obaja sa veľmi vysilili. Ruka už nevládala a bolela.

Aila Sosa strieborná na pravú ruku.

Gabriel Harčarik je zároveň aj reprezentačným trénerom slovenských juniorov a on hodnotí ich vystúpenie nasledovne: „Slovenská juniorská reprezentácia na ME získala 19 medailí, čo je historický úspech a som šťastný, že sa nám tak darí. Dievčatá obhájili druhé miesto v hodnotení krajín, čo je fantastické. Teší ma, že k tomu prispeli aj dievčatá z AWK Prešov. Som spokojný s výkonom mojich zverencov, aj keď vždy môže byť niečo lepšie. Verím, že ich tieto úspechy nakopnú do tréningov a na MS v Turecku sa predvedú v ešte lepšej forme, lebo tam bude konkurencia ešte väčšia.  Zároveň ďakujem Patrikovi Juhasovi za skvelú prácu, ktorú odviedol pri svojej premiére na ME v pozícii asistenta trénera reprezentácie. Gratulujem aj Petrovi k jeho titulu, lebo opäť písal históriu. Verím, že to potiahne ešte do roku 2024,  kedy sa na Slovensku budú konať ME v Bratislave.“

Foto: Gabriel Harčarik