Skip to content
Menu
Menu

ŽIVIO, ŽIVIO, ŽIVIO / Jaroslav Hrabčák 80

Prečítať článok

Ďalším oslávencom z radov bývalých športovcov, trénerov či funkcionárov v našom meste je Jaroslav Hrabčák. Bývalý hokejový brankár, neskôr tréner, funkcionár, sa práve dnes dožíva 80 rokov.

Počas aktívnej činnosti (1955 – 1968) obliekal dresy prešovských klubov: Lokomotíva, Tatran, Dukla a ZPA. Vojenčinu si odkrútil v Dukle Bratislava. Kariéru musel ukončiť nedobrovoľne pre zranenie kolena. To mu však nebránilo naďalej zostať v dôverne známom prostredí a hneď sa dal na trénersku dráhu. Začínal pri žiakoch a netrvalo dlho, aby vďaka aj jeho angažovanosti vznikli v roku 1972 na Slovensku hokejových triedy, aké poznáme tiež v Prešove (ZŠ Československej armády). V tom istom roku založil aj hokejový klub v Solivare, v ktorom kaučoval družstvá viacerých vekových kategórii od mládeže po seniorov. Dnešnému oslávencovi patrí jedno prvenstvo, ktoré mu nikto nikdy nevezme. V roku 1979 po ukončení štúdia na FTVŠ v Bratislave získal ako prvý tréner ľadového hokeja v Prešove najvyššie trénerske vzdelanie (1. triedu).

Nasledujúce desaťročie (1980 – 1990) strávil J. Hrabčák vo VTJ Dukla Michalovce. Presne v polovici tohto obdobia doviedol tamojších vojakov k dovtedy najväčšiemu úspechu v histórii, k víťazstvu v 1. SNHL, po ktorom nasledovala účasť v baráži o federálnu ligu proti Vítkoviciam. Avšak onedlho, po návrate do Prešova, sa mu druhý pokus už vydaril. ZPA postúpili zo štvrtého miesta v 1. SNHL (v sezóne 1992/93) do slovenskej extraligy. Bol pri tom ako riaditeľ hokejového oddielu aj ako asistent trénera.

V hokejovej bránke.

 

V rodine Hrabčákovcov jablko nepadlo ďaleko od stromu. V roku 1993 Hrabčák senior, spoločne s dcérou Blankou a ďalšími nadšencami, založili ženský hokejový klub Šarišanka Prešov, v ktorom pôsobil do roku 2000. Okrem toho bol tri roky kormidelníkom ženskej reprezentácie Slovenska.

Športovej mládeži sa venuje vlastne až dodnes. V roku 2005 takpovediac vymenil tradičné „kanadky“ za dlhé nože. Založil rýchlokorčuliarsky klub Finesport Prešov, o štyri roky neskôr s dcérou Blankou súčasný Športový klub mládeže Akademik Prešov, v ktorom je, okrem oddielu rýchlokorčuľovania, aj korčuliarska akadémia na ľade a In line akadémia na kolieskových korčuliach. V spoločnosti zhruba tridsiatky detí a mládežníkov, vo veku od štyroch do sedemnástich rokov, začal pred niekoľkými dňami pri plnom zdraví už 53. rok (!) svojej trénerskej činnosti.

Hrabčákovi sa pošťastilo niečo, čo mnohým iným kormidelníkom ani zďaleka. Nielenže v minulosti trénoval svoje deti, okrem už spomenutej Blanky aj syna Radovana, no v súčasnosti vedie aj vnučky Alexandru a Emmu. Druhá menovaná sa v týchto dňoch pripravuje na európsky šampionát v závere tohto mesiaca v Gdaňsku.

Na záver zaželajme držiteľovi ocenenia Vzorný tréner, majiteľovi Pamätnej plakety pri príležitosti 80.výročia organizovaného ľadového hokeja na Slovensku, ako aj držiteľovi športového ocenenia Zlatý odznak, do ďalších rokov veľa zdravia, pohody a úspechov v kariére trénera a funkcionára.

Ján MIROĽA