Skip to content
Menu
Menu

Ak máte viac ako 65 rokov, všímajte si tento jeden príznak: Môžete byť infikovaní koronavírusom

Prečítať článok

U ľudí nad 65 rokov hrozí vyššie riziko závažného ochorenia spôsobeného koronavírusom. Ak ste aj vy v tejto vekovej skupine, mali by ste vedieť, že dôležité je všímať si akékoľvek symptómy ochorenia. Odborníci varujú pred jedným konkrétnym príznakom, ktorý môžete ľahko prehliadnuť.

Portál Kaiser Health News (KHN) venujúci sa správam o zdraví ešte pred časom prezradil, že ľudia nad 65 rokov nemusia preukazovať priemerné príznaky ochorenia COVID-19. Majú totiž atypickejšie prejavy, čo sťažuje ich diagnostiku a vhodnú liečbu.

V skutočnosti by si starší ľudia mali dávať pozor na kognitívne poruchy. Podľa odborníkov je totiž práve tento príznak u starších ľudí veľmi bežný. KHN varuje, že tieto poruchy sú síce nenápadným, ale zato veľmi dôležitým symptómom, ktorý treba spozorovať čo najskôr. „Môžu spať viac ako zvyčajne alebo prestať jesť. Môžu byť neobvykle apatickí alebo zmätení, strácajú orientáciu vo svojom okolí. Môže sa im točiť hlava a tiež môžu padať,“ poznamenáva KHN.

Príznakom nákazy je taktiež delírium či „mozgová hmla“. Problém je, že u starších ľudí je ťažšie tieto príznaky spozorovať.  „Ak sa seniori cítia unavenejší než zvyčajne a cítia duševnú nepohodu, môže to byť silný indikátor toho, že sa nakazili koronavírusom,“ uviedol lekár Peter Bailey.

Zároveň poznamenáva, že niekedy je ťažké rozlíšiť medzi príznakmi covidu a bežnou únavou či poklesom kognitívnych schopností, ktoré môžu prichádzať s vekom. „Ak máte podozrenie, že senior vykazuje známky abnormálnej únavy alebo zábudlivosti, nechajte ho okamžite otestovať na COVID-19,“ upozornil Bailey.

Camille Vaughanová, vedúca oddelenia geriatrie a gerontológie na Emory University, tvrdí, že je možné, že niekto jednoducho môže mať len zlý deň. Problém ale nastáva vo chvíli, keď tento stav pretrváva dlhodobo. V takom prípade by sa mali blízki takejto osoby čím skôr obrátiť na kompetentných lekárov.„U starších pacientov sa delírium vyskytuje častejšie ako u iných, najmä ak už trpia demenciou, chronickou slabosťou, utrpeli mozgovú príhodu alebo užívajú rôzne lieky, najmä na duševné zdravie či na spánok.“

Agentúra Alberta Health Services prišla s niekoľkými kontrolnými otázkami, ktoré môžete položiť seniorom v prípade, že vykazujú podobné príznaky:  „Majú nové halucinácie alebo bludy? Strácajú sa v myšlienkach viac ako obvykle? Zmenilo sa ich správanie? Sú viac znepokojení?“ Odpovede na tieto otázky môžu pomôcť rozpoznať delírium ako skorý príznak covidu.

Mnohé ochorenia sa u starších osôb neprejavujú typickým spôsobom a vidíme to aj pri COVID-19. Môže to byť spôsobené procesom nazývaným imunosenescencia alebo zmenou imunitného systému, ktorá súvisí s vekom. S pribúdajúcim vekom je imunitný systém slabší a jeho schopnosť regulovať príznaky sa môže znižovať. Určite sa preto oplatí všímať si na starších ľuďoch aj nepatrné zmeny, ktoré môžu signalizovať COVID-19.

Zdroj: topky.sk