Skip to content
Menu
Menu

Kraj spúšťa mobilné očkovanie v obciach, pribudne ďalšie centrum v Bardejove

(ako) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) spúšťa najbližší víkend výjazdovú očkovaciu službu. Dostať sa má k seniorom vo vyššom veku i ťažko zdravotne postihnutým obyvateľom kraja. Župa zároveň túto sobotu 8. mája otvorí ďalšie v poradí už piate veľkokapacitné očkovacie centrum (VKOC), a to v Bardejove.

Ako informovala hovorkyňa prešovskej župy Dáša Jeleňová, výjazdové očkovanie v réžii krajskej samosprávy smeruje do obcí kraja, kde je výrazný dopyt po očkovaní osôb starších ako 60 rokov a zdravotne znevýhodnených osôb, ktorí majú sťaženú dostupnosť do najbližších očkovacích centier. Župa túto novú službu sprístupňuje v úzkej spolupráci s miestnymi samosprávami.

„V očkovaní seniorov i chronicky chorých chceme byť ešte bližšie, preto spúšťame projekt mobilných výjazdových jednotiek, ktoré budú očkovať priamo v jednotlivých obciach kraja. Oceňujem aktívny prístup starostov, ktorí reagovali na náš dopytový prieskum a ktorí nám pomáhajú administratívne, priestorovo i logisticky pri všetkých nevyhnutných prípravách plynulého chodu očkovania. Verím, že takto spoločným úsilím podstatne zvýšime percento zaočkovanosti ľudí najohrozenejších skupín občanov, ktorí sa zatiaľ k vakcíne nedostali,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Ako doplnil, výjazdová očkovacia služba by mala podľa doterajšieho prieskumu záujmu od obcí perspektívne zaočkovať do trinásťtisíc obyvateľov kraja.

Výjazdové očkovanie bude prebiehať skupinovo, kde budú priorizovaní seniori vo vyššom veku, ktorí nemajú možnosť dostaviť sa do očkovacieho centra alebo nemajú nástroje alebo možnosť asistencie blízkych osôb pri registrácii na očkovanie. Individuálne v domácich podmienkach budú očkované osoby ťažko zdravotne postihnuté, ktoré sú imobilné a sú pripútané na invalidný vozík alebo na lôžko.

Do ktorých obcí príde očkovací tím?

Pilotné výjazdové očkovanie budú zabezpečovať tri mobilné tímy v zložení lekár, sestra a záchranár. Ich prvými zastávkami budú v sobotu 8. mája budú obce Raslavice, Hanušovce nad Topľou a Spišské Podhradie, v nedeľu 9. mája to bude Liptovská Teplička a Lemešany.

„V jednotlivých obciach by sa malo očkovať skupinovou formou v priestoroch určených obcou, či už v kultúrnom dome, zdravotnom stredisku v časoch od 8.30 do 13.00 a po 13.00 formou individuálnou v mieste bydliska imobilného pacienta. Plánovaný počet vakcinácií pre každý výjazdový tím je minimálne 100 vakcín na 1 výjazdový očkovací deň, teda sumárne 500 zaočkovaných osôb za víkend s tým, že cieľovo by sme tieto počty chceli postupne navyšovať,“ spresnil vedúci odboru zdravotníctva Úradu PSK Jozef Tekáč s tým, že aktuálne sa bude očkovať vakcínou Pfizer/BioNTech.

Otvoria VKOC v Bardejove

Súbežne s výjazdovou očkovacou službou prešovská župa pokračuje v očkovaní aj vo svojich veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC). K už fungujúcim v Prešove, Poprade, Humennom, Starej Ľubovni v sobotu 8. mája pribudne nové centrum v Bardejove situované v telocvični SPŠ na Komenského ul. 5.

„Využívame všetky spôsoby, ako zlepšiť dostupnosť ľudí k očkovaniu. Preto ďalšie stredisko v Bardejove , ktoré sme plánovali pôvodne otvoriť už v polovici apríla, určite prispeje k zvýšeniu i využitiu našich kapacitných možností. Po problémoch s nedostatkom vakcín konečne konštatujeme, že očkujeme nad hranicu 10-tisíc vakcín týždenne. Na najbližšie dni máme nakontrahované dva druhy vakcín a takmer o štyri tisíc dávok viac, čo je skutočne dobrá správa pre obyvateľov kraja,“ povedal v tejto súvislosti M. Majerský.

Počas najbližších dní vrátane víkendu je kraj pripravený zaočkovať minimálne 13 700 záujemcov. Vakcínou Pfizer sa bude očkovať vo VKOC počas dvoch dní v Starej Ľubovni (7.5. a 10.5), v Poprade (8.5. a 9.5.), po jednom dni v  Prešove (9.5.), v Humennom (9.5.) a novootvorenom VKOC v Bardejove (8.5.). Očkovacou látkou od spoločnosti AstraZeneca bude kraj vakcinovať počas soboty 8. mája v Prešove a v Humennom, budúci týždeň 11. a 12. mája i v Starej Ľubovni.

Ilustračné foto: