Skip to content
Menu
Menu

Na cestu do práce budete potrebovať negatívny test

Prečítať článok

(ako) – Vláda v nedeľu prijala rozhodnutie, ako sa bude testovať. Zároveň predĺžila zákaz vychádzania do 7. februára 2021. Zákaz bude spojený s celoslovenským testovaním, ktorý teraz nazvali skríningom. Na cestu do práce či na vychádzku do prírody budete potrebovať negatívny test. Skríning by mal byť podľa Igra Matoviča základom pre ďalšie cielené testovanie v jednotlivých okresoch.

S novou etapou testovania sa má začať už dnes. Od 27. januára bude potrebné sa preukázať negatívnym PCR alebo antigénovým testom pri vstupe do zamestnania.

Pre občanov od 15 do 65 rokov bude potrebné potvrdenie aj pri vychádzke do prírody. Testy, ktoré sa budú kontrolovať od 7. februára nesmú byť staršie ako sedem dní.

V piatok 29. januára minister Krajčí oznámi, ako dopadlo celoslovenské testovanie. Vtedy Slovensko rozdelia na 37 horších a 36 lepších okresov.

V horších okresoch sa celoplošný skríning opäť zopakuje a budú potrebovať negatívny test. Testy nesmú byť staršie ako sedem dní. Pre lepšie okresy sa režim vráti do stavu, ako je teraz. Čiže ľudia sa  nebudú musieť preukazovať negatívnym testom.

Ak bude celoplošný skríning úspešný, možno už 29. januára sa rozhodne o tom, či sa uvoľní covid automat, čo znamená aj to, či sa znova otvoria školy.

Výnimku z testovania budú mať ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a budú mať potvrdenie nie staršie ako 90 dní.

Testovať sa nebudú musieť ani ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania a po poslednej dávke počkali ešte 14 dní na celkovú imunitu. Rovnakú výnimku majú mať ťažko zdravotne postihnutí.

Foto: TASR