Skip to content
Menu
Menu

Očista vo vlastných radoch

Prečítať článok

(pv) – Porušovanie zákona sa nevypláca ani príslušníkom finančnej správy. Presvedčila sa o tom bývalá zamestnankyňa finančnej správy, ktorej pochybenie odhalila Sekcia inšpekcie a vnútornej kontroly finančnej správy. Zamestnankyňa Daňového úradu v Košiciach mala spáchať zločin zneužitia právomocí verejného činiteľa a zločin podvodu. Za tieto skutky sa spolu s ďalšou osobou dostala na príkaz sudcu do vyšetrovacej väzby.

Boj proti podvodom sa netýka iba daňových subjektov ale aj zamestnancov finančnej správy. Zamestnankyňa Daňového úradu v Košiciach sa od roku 2014 mala spolu s ďalšími osobami podieľať na podávaní a spracovaní daňových priznaní k dani z príjmu fyzických osôb zo závislej činnosti. V nich boli ako daňovníci uvedené reálne neexistujúce fyzické osoby a všetky údaje uvedené v  daňovom priznaní boli tiež fiktívne. Tlačivá pritom tieto osoby vypĺňali tak, aby bol vykázaný daňový preplatok. Ten potom končil na bankových účtoch spriaznených osôb. Ich konaním mala vzniknúť štátu škoda vyše 130 -tisíc eur.

Podvod odhalila Sekcia inšpekcie a vnútornej kontroly finančnej správy. Na jej podnet bol so zamestnankyňou ešte v roku 2018 okamžite ukončený štátnozamestnanecký pomer.

Prípad sa v súčasnosti posunul ďalej. Vyšetrovateľ polície voči bývalej zamestnankyni finančnej správy vzniesol obvinenie pre zločin zneužitia právomoci verejného činiteľa, dopustiť sa zároveň mala aj podvodu. Spolu s ňou vyšetrovateľ vzniesol obvinenie pre obzvlášť závažný zločin podvodu ešte jednej ďalšej osobe. Obe osoby vzal sudca do vyšetrovacej väzby. V prípade dokázania viny hrozí bývalej zamestnankyni finančnej správy trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov.