Skip to content
Menu
Menu

Od 15. marca bude 35 okresov v IV. stupni varovania

Prečítať článok

Celé Slovensko bude aj naďalej od 15. marca v štvrtom stupni varovania podľa celonárodných kritérií COVID AUTOMATU. Na úrovni regiónov sa 35 okresov dostalo do IV. stupňa varovania (čierneho), v III. stupni – bordovom bude 41 okresov a v II. stupni – červenom budú tri okresy.

Čierna farba – IV. stupeň varovania COVID AUTOMATu – 35 okresov: Bánovce nad Bebravou, Čadca, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Humenné, Ilava, Košice I – IV, Košice – okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto,  Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava,  Ružomberok, Šaľa, Senica, Skalica, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen.

Bordová farba – III. stupeň varovania COVID AUTOMATu – 41 okresov: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V, Brezno, Bytča, Detva, Hlohovec, Komárno, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nitra, Partizánske, Pezinok, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Sabinov, Senec, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zlaté Moravce.

Červená farba – II. stupeň varovania COVID AUTOMATu – 3 okresy: Kežmarok, Nové Zámky, Tvrdošín.

Po prekonaní covidu je možné doliečenie v kúpeľoch

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura hodnotí situáciu v nemocniciach za stále veľmi vážnu. „Situácia je napätá, ale je prinajmenšom zastabilizovaná a čísla v jednotlivých nemocniciach tak dramaticky nerastú,“ uviedol Stachura. Dodal,  že sa ministerstvu podarilo vyjednať, aby najťažší pacienti po prekonaní covidu mohli ísť do kúpeľov či do špecializovaných ústavov. Rezort zároveň pracuje na novej legislatíve v tejto oblasti.

Novinky vo vakcinácii

Novinky vo vakcinácii vysvetlila štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková.

„Ak by chodili sľúbené dodávky tak, ako sú naplánované zo strany dodávateľov, tento mesiac by sme vedeli spustiť očkovanie Pfizerom pre obyvateľov od 60 rokov,“ uviedla Ježíková.

Ako dodala budúci týždeň príde 100 000 dávok od Pfizeru navyše, a teda budeme mať až 151 000 dávok. Každý ďalší to bude 51 000. Čiže za mesiac marec budeme mať 75 000 Moderny, 300 000 AstraZeneca, 350 000 dávok Pfizer/BioNTech.

Popísala aj spustenie systému čakárne.  Človek, ktorý spĺňa podmienky na očkovanie, vyplní formulár, vyberie si miesto očkovania a bude v poradovníku. Akonáhle sa uvoľní miesto na očkovanie, dostane človek z čakárne SMS-ku a môže ísť na vakcináciu. Čakateľ môže termín odmietnuť.

Zdroj: MZ SR