Skip to content
Menu
Menu

AKO TO VIDÍ… Sme bližšie k Smart mestu či k byrokracii?

Prečítať článok

V týchto dňoch dostávajú rezidenti od mestského odboru dopravy oznámenie o postupe predlžovania parkovacích kariet na rok 2022. Hovoria o tom, že platnosť kariet bola len na 12 mesiacov a tento postup sa bude opakovať aj v budúcnosti, preto je potrebné pre opätovnú aktiváciu podať žiadosť spolu s dokumentmi, aby správca mohol vydať platobný príkaz.

Odbor dopravy zároveň upozorňuje, že tento postup sa bude opakovať každoročne. Kladiem si otázku, čo je toto za postup v čase, keď mesto veľmi ťažko a s nesúhlasom verejnosti presadzovalo parkovaciu politiku s víziou, že sa všetko zjednoduší, zmodernizuje a v parkovaní sa zavedie poriadok.

Považujú za poriadok aj to, že budú vydávať parkovacie karty len na jeden rok? Že aj keď majú všetky údaje rezidenta v databáze( alebo nemajú?), chcú, aby podal novú žiadosť? A čo sa stane keď príde nový správca parkovísk? Jeho príchod sa avizuje niekedy v máji 2022. Budeme sa musieť znova registrovať?

Mne tento postup nedáva žiadnu logiku. Skôr mi to zaváňa vynútenou byrokraciou aj keď radnica tvrdí, že sa približuje k označeniu smart mesto. Veď ten, kto už parkovaciu kartu nechce, jednoducho ju odhlási. Ostatní majú ostať v databáze a vydať im platobný príkaz na ďalší rok predsa nemôže byť žiadny problém. Keď vedia obyvateľom aj podnikateľom vyrúbiť daň a iné poplatky, mali by rovnako hravo vyriešiť aj parkovacie karty. Alebo je za tým niečo iné?

Patrik Tomič