Skip to content
Menu
Menu

Do Logickej olympiády sa prihlásil rekordný počet detí

Prečítať článok

Logické myslenie a zručnosti potrebné pre vstup do školy si bude tento rok rozvíjať 6 411 detí z 331 materských škôl. Do 7. ročníka súťaže Logická olympiáda pre najmenších sa zaregistrovala aj jedna materská škola z Českej republiky. Minulého roku sa do súťaže prihlásilo viac ako 4 000 detí.

Súťaž Logická olympiáda pre najmenších podporuje rozvoj logického myslenia detí predškolského veku. Jej organizátormi sú Pedagogická fakulta (PF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove a Súkromná základná škola DSA v Prešove.

„Hlavnou myšlienkou podujatia je zapojiť sa, skúsiť vyriešiť, rozmýšľať možno i netradične a svoj výsledok aj zdôvodniť. Riešenie logických úloh olympiády učí deti komunikovať, vyjadrovať svoj názor, podporí prácu v skupine a umožní prezentovať logické myslenie dieťaťa,“ priblížil Ľuboš Lukáč, interný doktorand na PF PU a učiteľ intelektovo nadaných žiakov.

Predškoláci okúsia svet logiky, abstraktného myslenia, hľadania súvislostí a precvičovania jemnej motoriky „Obsahom zápolenia bude preverenie jednoduchých logických funkcií, tvorenia pojmov, dobrej pamäti, počítania a precvičovania jemnej motoriky detí predškolského veku. Teda všetko zručností, potrebných na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky,“ uviedol Lukáč, ktorý je zároveň jedným z odborných garantov súťaže predškolákov.

Logická olympiáda pre najmenších ktorá sa nesie v duchu motta „Súťažíme, ale neprehrávame“ bude prebiehať do 1. júna. Na súťažiacich čaká osem logických úloh. „Olympiáda sa realizuje v réžii zaregistrovaných materských škôl písomnou formou alebo spoločným riešením úloh v kolektíve detí, napríklad pri počítači alebo interaktívnej tabuli. V prípade nepriaznivej epidemickej situácii sa riešenie logických úloh prenesie do online priestoru,“ vysvetlil Lukáč.

Ako dodal, organizátor poskytne zaregistrovaným materským školám Testovací súbor logických úloh a Certifikát o absolvovaní Logickej olympiády pre najmenších v elektronickej podobe.

Pedagogická fakulta PU sa už niekoľko rokov významnou mierou podieľa na rôznych projektoch a aktivitách určených nadaným žiakom. Patrí medzi spoluorganizátorov Logickej olympiády nadaných žiakov základných škôl a 8-ročných gymnázií. Každoročne organizuje odborný seminár Rozumieme nadaným, určený odborným a pedagogickým zamestnancom škôl a poradenských zariadení, rodičom detí a študentom vysokých škôl.

Anna Polačková