Skip to content
Menu
Menu

Európske mestečko športu Veľký Šariš má svoju športovú hymnu

Veľký Šariš sa tento rok hrdí titulom Európske mestečko športu. A ku športu patrí i hymna, preto má mesto svoju letnú pieseň.

V meste, ktoré stráži hrad, tam športuje každý rád! Týmito slovami začína pieseň, ktorá sprevádza športovcov vo Veľkom Šariši. „V meste je mnoho talentovaných športovcom a patria na vrchol slovenského športu, preto sme si povedali, že im dáme vyrobiť pieseň na mieru. Tento rok sme Európskym mestečkom športu a veľmi sa z tohto titulu tešíme. V našom kráľovskom meste športujú ľudia všetkých vekových kategórií. Pri mnohých športových podujatiach znie hymna, preto má aj naše mesto svoju pesničku,” uviedla Mária Gáborová, vedúca odboru kultúry, športu a mládeže na Mestskom úrade vo Veľkom Šariši.

Veľký Šariš má bohatú športovú tradíciu. V meste funguje už viac ako sto rokov organizovaný šport. „Od roku 1919 začal a pracuje dodnes riadne volený futbalový výbor, ktorý riadi činnosť klubu. Ťažisko práce bolo najprv vo futbale, pri začiatkoch ktorého stáli len dobrovoľní zanietenci. Cieľom bolo prilákať na lepšie využívanie voľného času. Športový klub v meste rástol a slúžil ako príklad v organizovaní nielen futbalu, ale aj hokejového a kolkárskeho športu pre okolité mestečká a obce. Zvyšujúci sa záujem o šport nás teší, ale aj zaväzuje, aby sme infraštruktúru športovísk naďalej rozširovali a skvalitňovali,” zdôraznil primátor mesta Viliam Kall.

Aj preto chce mesto zmodernizovať športový areál pri základnej škole. „Obnova športového areálu v základnej škole bola podporená Fondom na podporu športu a získavame tak sumu 145-tisíc eur na rozvoj športovej infraštruktúry. Postupne smerujeme k realizácií projektu, ktorá s vysokou pravdepodobnosťou prebehne v roku 2022. Vznikne tartanová bežecká dráha, bude tu multifunkčné ihrisko, nové doskočisko a priestor tu nájdeme aj pre nový šport teqball. Ide o šport, ktorý kombinuje prvky futbalu i stolného tenisu. Je to šport, ktorý je výborným doplnkom pre futbalistov,” uviedol primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall.

Tento areál bude sprístupnený verejnosti aj športovým klubom.

Veronika Lazoríková