Skip to content
Menu
Menu

Fakultná nemocnica je pripravená zvýšiť počet infektologických lôžok

(ako) – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Podľa informácie hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej „necovidovú“ prevádzku chcú zachovať čo najdlhšie a v prípade potreby aj zvýšiť počet lôžok.

„Covidové oddelenie je alokované v geriatrickom pavilóne, čím je izolované od ostatných pavilónov nemocnice. Aktuálne je vo FNsP J. A. Reimana hospitalizovaných 19 pacientov na covid oddelení. Ďalší dvaja pacienti sú hospitalizovaní na covid JIS a štyria pacienti sú na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny s podporou umelej pľúcnej ventilácie,“ povedala Cenková.

Ak bude nevyhnutné prevádzku obmedzovať, bude sa tak podľa jej slov diať postupne, podľa možností nemocnice, predovšetkým v súvislosti s personálnymi kapacitami zdravotníckych pracovníkov oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny.

„V prípade rozšírenia covid prevádzky rátame aj so zaškoleným personálom nechirurgických odborov,“ skonštatovala Cenková.

Nemocnica momentálne disponuje 36 infektologickými lôžkami.

„Na základe príkazu ministerstva sme pripravení reprofilizovať ďalších 44 lôžok. Disponujeme aj ďalšími intenzivistickými a aristickými lôžkami,“ dodala hovorkyňa nemocnice.

Počet nakazených každý deň stúpa

Potvrdzujú to nielen zverejňované štatistiky, ale aj čoraz väčšie rady ľudí čakajúcich na testovanie pred prešovskou nemocnicou. Aj dnes pred odberovým stanom stáli od skorého rána desiatky ľudí. Aktuálne je v Prešove evidovaných 65 pozitívnych výsledkov. Na celom Slovensku je 10 316 aktívnych prípadov a dnes pribudlo 1 037 pozitívne testovaných ľudí. Počet úmrtí stúpol na 57.

 

Foto: Viktor Zamborský