Skip to content
Menu
Menu

Ján Čerkala opúšťa pivovar, pracoval v ňom takmer štyridsať rokov

Prečítať článok

(ako) – Riaditeľ Pivovaru Šariš Ján Čerkala získal titul Osobnosť slovenského pivovarníctva pivovarníctva a sladovníctva pre rok 2020. Hovorí sa, že v najlepšom treba odísť a  tak sa rozhodol po takmer 40 rokoch ukončiť svoju kariéru. Napokon, je aj najdlhšie slúžiaci „sládok“ na jednom mieste.

Vo veľkošarišskom pivovare začínal ako brigádnik na pozícii sladovník-hvozdár po ukončení strednej školy a už tam ostal. Bol robotníkom a dotiahol to až na riaditeľa. Ako sladovnícky majster podpisoval všetky etikety fľaškových pív značky Šariš.

Od majstra po riaditeľa

V roku 1988 sa z neho stal majster výroby sladu. „Pivo si musíte zamilovať. Ak ho máte radi ako nápoj, ste na pol ceste k úspechu stať sa dobrým pivovarníkom. Zvyšok je o precíznej práci, počas ktorej sa vám podarí vodu, jačmeň a chmeľ spojiť tak, aby v ďalšom kroku spájali ľudí,“ hovorí o výrobe zlatého moku Ján Čerkala.

V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa z majstra výroby sladu posunul do pozície hlavného majstra stáčania piva, neskôr vedúceho výroby piva.

Od roku 1997 už pôsobil ako manažér výroby a v roku 2000 nastúpil na pozíciu výrobného riaditeľa. O tri roky neskôr už pôsobil ako manažér závodu.

Neboli to ľahké časy, lebo pivovar menil majiteľov, výrobu aj distribúciu ovplyvňovali mnohé zmeny v ekonomike, ale vďaka Čerkalovi, ktorý bol sládkom dušou aj telom, podarilo sa im na trhoch preraziť kvalitou piva.

Veľkošarišan Ján Čerkala odchádza s dobrým pocitom, že pre pivovar urobil za štyri desaťročia kus dobrej roboty.