Skip to content
Menu
Menu

Krajské srdce na dlani udelili jedenástim laureátom

Prečítať článok

(ako) – V tomto roku sa oceňovanie Srdce na dlani uskutočnilo vo všetkých krajoch Slovenska v rovnakom termíne. Ako informovala predsedníčka Prešovského dobrovoľníckeho centra DC Juliana Hajduková, laureátov vybrali z 24 nominácií v 7 kategóriách. Prvýkrát v histórii ankety s najstaršou tradíciou oceňovania dobrovoľníkov na Slovensku boli vybraní laureáti zároveň delegovaní na oceňovanie na národnej úrovni.

Zabodovali najmä jednotlivci

V tejto kategórii bola ocenená Veronika Boďová z Novej Ľubovne, ktorá sa ako dobrovoľníčka dlhé roky venuje turizmu a seniorom.

Ďalšia ocenená Iveta Šoltýsová z Jakubovian (okres Sabinov) pracuje vyše 15 rokov s deťmi a je vedúcou oblastného centra eRko Sabinov.

Mimoriadnu cenu a postup do národného finále získali medzi jednotlivcami Miroslav Fulín zo Sabinova, ktorý sa venuje najmä prírode a ako dôchodca odovzdáva vo voľnom čase svoje vedomosti hlavne deťom a mládeži v celom Prešovskom a Košickom kraji.

Druhým držiteľom mimoriadnej ceny je manažér, učiteľ a mestský poslanec František Oľha z Prešova, ktorý sa dlhodobo angažuje v športe a v treťom sektore. Mimoriadne uznanie sa mu dostalo za rýchlu a bezplatnú pomoc poskytnutú počas pandémie. „Ocenenie bolo síce udelené v kategórii jednotlivci, ale bez pomoci rodiny, priateľov a kolegov v práci by určite nebolo možné pomôcť každému, kto o pomoc požiadal a kto ju reálne v čase prvej vlny pandémie potreboval. Ďakujem všetkým, ktorí nám v našej rodinnej firme pomáhali  toto ocenenie je samozrejme aj ocenením ich práce a nezištnej pomoci,“ reaguje na sociálnej sieti František Oľha.

Dobrovoľníci pomáhajú

V kategórii skupina si Krajské srdce na dlani odniesli dobrovoľníci z obce Miklušovce – Jozef Senčák, Pavol Guman a Pavol Krivoš, ktorí sa aktívne zapájajú do života v obci, pomáhajú pri odstraňovaní škôd po živelných katastrofách, ale aj pomoci pri záchrane ľudí.

V kategórii koordinátor dobrovoľníkov bola ocenená Ivana Vojtašeková, ktorá má na starosti študentov Pravoslávnej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. Od roku 2018 pôsobí ako koordinátorka dobrovoľníckej pomoci vo svidníckej nemocnici.

Mimoriadnu cenu a postup na národné ocenenie získal dobrovoľník Slovenského Červeného kríža (SČK), neskôr Asociácie Samaritánov SR a jeden zo zakladajúcich členov Humanitárnych jednotiek SČK Slavomír Sakalík.

Kategória bez zastúpenia

V kategórii podpora dostala ocenenie Súkromná spojená škola z Kežmarku a mimoriadnu cenu v tejto kategórií udelili pre SČK, územný spolok Prešov.

V kategórii projekt získal ocenenie projekt Žiackej školskej rady na SOŠ služieb v Prešove, ktorým žiaci pomáhajú detským onkologickým pacientom.

Mimoriadnu cenu v tejto kategórií získal a na národnú úroveň postúpil projekt Biela pastelka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Kategória dobrovoľník pomáhajúci v zahraničí nemala v nomináciách svoje zastúpenie.

Vzhľadom na pandemickú situáciu sa oceňovanie konalo v komornom duchu bez prítomnosti verejnosti a bolo rozdelené na niekoľko častí podľa jednotlivých kategórií.

Za takmer 20 rokov existencie oceňovania Krajské srdce na dlani si cenu spomedzi 331 nominácií z radov dobrovoľníkov a organizácií odnieslo 144 laureátov.

Foto: FB