Skip to content
Menu
Menu

Mesto bude platiť za elektrinu na osvetlenie a fungovanie semaforov o pol milióna viac, ako tento rok

Do verejnej súťaže sa prihlásila iba jedna firma, Slovenský plynárenský priemysel, a. s., ktorá v rámci elektronickej aukcie ponúkla cenu za poskytovanie elektrickej energie vo výške 575,28 €/MWh (vrátane DPH).

Aj napriek prísľubom o zastropovaní cien energie bude mať výsledok tejto elektronickej aukcie negatívny dosah na rozpočet mesta Prešov, ktoré má ročnú spotrebu elektrickej energie pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu vo výške 3 341 MWh.

Minuloročné náklady mesta Prešov na energiu pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu predstavovali 1 282 500 €. V roku 2023 (za obdobie 1.1.2023 – 31.12.2023) by sa mali náklady mesta Prešov na energiu pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu oproti roku 2022 navýšiť o 540 000 € (vrátane DPH), a to aj napriek kompenzáciám časti výdavkov na elektrickú energiu zo strany štátu.

„V prípade, ak by sa primátori a starostovia, ktorí sa zúčastnili spoločnej elektronickej aukcie, rozhodli neakceptovať výsledok z dôvodu vysokej ceny, museli by porušiť zákon o verejnom obstarávaní,“ uviedol primátor mesta František Oľha.

„Aktuálna situácia je spôsobená nedostatočným plánovaním verejného obstarávania bývalého vedenia mesta Prešov, ktoré túto aukciu pripravovalo, pretože sa uskutočnila v poslednom možnom termíne,“ dodal primátor.

Zdroj: presov.sk