Skip to content
Menu
Menu

Múzeá a galérie PSK navštívilo počas leta vyše 303-tisíc ľudí

Počas letnej sezóny navštívilo múzeá v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK takmer 280-tisíc návštevníkov. Do galérií prišlo takmer 24-tisíc turistov a do hvezdární viac ako 9 100 ľudí. Oproti minulému roku si polepšili.

Letná sezóna 2021 v kultúrnych organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) bola aj napriek obmedzeniam v súvislosti s pandémiou úspešná. Dokonca lepšia ako vlani, kedy župné múzeá a galérie navštívilo počas leta vyše 272-tisíc ľudí. Tento rok ich bolo o čosi viac, vyše 303-tisíc. Len múzeá, ktorých je pod správou PSK sedem, navštívilo v letnej sezóne takmer 280-tisíc návštevníkov.

Najviac turistov zavítalo na dva hrady v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja – v Starej Ľubovni a v Kežmarku. Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni pritom navštívilo takmer 161-tisíc turistov a Múzeum v Kežmarku viac ako 31-tisíc návštevníkov. Lákadlom bol najmä bohatý program, ktorý si múzeá na leto pripravili. Špeciálnu expozíciu venovanú Móricovi Beňovskému so zaujímavými interaktívnymi prvkami virtuálnej reality a komiksom mohli vidieť návštevníci Ľubovnianskeho hradu. Nechýbali ani koncerty, či tradičné hradné rozprávky a slávnosti.

Múzeum v Kežmarku ponúklo návštevníkom „Zamatové pokušenie“, kde išlo o spojenie komentovanej prehliadky priestorov s dejinami a ochutnávkou kávy a čokolády. Návštevníci mohli zažiť na hrade aj tradičné koncerty, či vidieť sériu publikovaných článkov „Múzeum v Kežmarku sprístupnili pred 90 rokmi“, ktorými si múzeum pripomenulo svoje okrúhle výročie.

Jubileum oslavovalo tento rok aj Múzeum moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach, ktoré pri tejto príležitosti pripravilo živé vysielanie zo svojich priestorov v spolupráci s RTVS. Témou bolo založenie múzea, jeho história, život a tvorba Andyho Warhola, jeho mimoriadne vzácne diela a pripravované premeny.

V Podtatranskom múzeu v Poprade si návštevníci mohli pozrieť počas sezóny dve výstavy: „Milan Bocko: Odhaľovanie duše rezbára a dreva“ a „Hora – hruda – žena“ zo zbierok múzea. Pre nadšených čitateľov pripravilo múzeum „Letnú čitáreň 2021“ v štyroch prezentáciách na rozmanité témy: Transylvánia, retro móda, herbáre a výročie SNP.

V Krajskom múzeu v Prešove – Rákociho paláci zaznamenala najväčší úspech výstava „Zreštaurované!“, ktorá poukázala na zložitý odborný proces reštaurovania umeleckých diel, a „Americký men – vysťahovalectvo do Severnej Ameriky“ s vystúpením šarišských spevákov.

Aj kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou zaznamenal už tradične vysokú návštevnosť vďaka kvalitnej ponuke nielen v kaštieli, ale aj Archeoparku. Výstava „Manévre v roku 1911 v okolí Stropkova a Svidníka a boje o mesto Stropkov v prvej svetovej vojne“ bola úspešná aj vďaka poľnej kuchyni ako súčasti jej otvorenia, kde sa pripravovalo jedlo z vojnových čias.

Najvyššiu návštevnosť zaznamenal Skanzen Šarišského múzea v Bardejovských kúpeľoch vďaka podujatiam „Hrnčiarske dni“ a „Deň remesiel“. Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom bola letná ponuka sčasti obmedzená pre stále prebiehajúce rekonštrukčné práce v kaštieli. Napriek tomu sa medzi top múzejné podujatia zaradili napr. „Oživené remeslá“, „Multikultúrne múzeum – Deň židovskej kultúry“ či „Medzinárodný Humenský festival fotografie“.

Takmer 24-tisíc návštevníkov zavítalo počas leta do dvoch galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Tatranská galéria v Poprade dokonca zaznamenala druhú najlepšiu sezónu v histórii s počtom takmer 16-tisíc návštevníkov. Najväčšiemu záujmu sa tešila rozsiahla edukatívna dvojvýstava „Leonardo da Vinci − Stroje a iné“ a „Stanislav Lajda − Posledná večera Leonarda z Vinci“.

Krajská galéria v Prešove, ktorá zmenila v októbri názov zo Šarišskej galérie v Prešove, ponúkla svojim návštevníkom počas letnej sezóny 18 výstav, z toho mimoriadnu pozornosť si získala výstava „Móda po covide“. Expozícia bola venovaná budúcnosti módy a nutnosti prehodnotenia jej vývoja v rámci výrobných procesov, dopadu na životné prostredie a život človeka.

Turisticky atraktívne boli, ako každoročne, pre návštevníkov aj hvezdárne Prešovského samosprávneho kraja. Oproti minulému roku sa ich návštevnosť opäť o čosi zvýšila. V Hvezdárni a planetáriu v Prešove zaznamenali najvyššiu návštevnosť na detských prázdninových programoch počas týždňa, rozprávkových sobotných dopoludniach, a tiež večerných programoch. Výnimočným podujatím bolo pozorovanie nočnej oblohy na Šarišskom hrade a spoluúčasť hvezdárne na podujatí Detská univerzita.

Vihorlatská hvezdáreň v Humennom okrem podujatí pre najmenších a celoslovenského odborného seminára „Kolofota 2021“ pokračovalo v organizovaní novinky z minulého roka, a to večerným balíkom podujatí „Večer pod hviezdami“. Podujatie, ktoré zahŕňa prehliadku areálu observatória, program digitálneho planetária a pozorovanie objektov hviezdnej oblohy teleskopom a z plošiny M.A.R.S., sa aj tento rok osvedčilo ako mimoriadne žiadané. Realizované bolo 85-krát. Celkovo navštívilo hvezdárne prešovskej župy počas tohto leta viac ako 9 100 ľudí, ktorí spoločne navštívili 564 podujatí. Vlani pritom zavítalo do župných hvezdární vyše 7 400 návštevníkov.

Lea Heilová
Oddelenie komunikácie a propagácie