Skip to content
Menu
Menu

Nadácia PSK pomohla rodinám v núdzi

Prečítať článok

(ako) – Správna rada Nadácie PSK pre podporu rodiny zasadala prvýkrát v tomto roku formou per rollam, ktorú si vynútila aktuálne situácia spojená s pandémiou koronavírusu. Hlasovanie členov rady prebiehalo prostredníctvom online formulára. Nadácia rozdelila spolu 3400 eur, a to medzi štyroch žiadateľov z troch okresov PSK – Prešova, Kežmarku a Bardejova.

Išlo o rodiny, ktoré sa ocitli v mimoriadne závažnej situácii. Nadácia PSK prispela sumou 1 000 eur žiadateľke z Kežmarku, ktorá požiadala o finančnú pomoc po požiari svojho bytu. Podobná situácia nastala aj v rodine z Gregoroviec v okrese Prešov, ktorá sa obrátila na nadáciu so žiadosťou o pomoc po výbuchu plynu v rodinnom dome. Ten ostal po nešťastí značne poškodený. Nadácia tejto rodine pomohla rovnako sumou 1 000 eur. Ďalšie dve žiadosti o finančnú pomoc sa týkali žiadateľov so zdravotnými ťažkosťami. Rodinám z Bardejova a Prešova nadácia prerozdelila zhodne po 700 eur.

„Dúfam, že peňažná výpomoc týmto rodinám pomôže aspoň trochu zmierniť neľahkú situáciu, v ktorej sa ocitli.  Dve z nich takmer prišli o strechu nad hlavou, ostatné sa boria s naozaj ťažkými zdravotnými problémami. Žiadostí prišlo do nadácie viac, avšak žiadatelia, ktorí sa na nás obrátili s prosbou o pomoc, sa nemusia báť, budeme ich posudzovať na ďalšom zasadnutí správnej rady. Aktuálna situácia spojená s pandémiou koronavírusu a prísne protipandemické opatrenia nás aktuálne trochu brzdia v overovaní žiadostí,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Správna rada tiež rokovala o návrhu na zriadenie nadačného fondu pre podporu na riešenie krízových situácií v Prešovskom kraji, akými sú povodne a iné živelné katastrofy. Fond bude určený výlučne na pomoc fyzickým osobám a rodinám a bude mať samostatný účet.

Ako informovala Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie  a propagácie na prešovskej župe, Nadácia PSK pre podporu rodiny vznikla v marci 2019 a za dva roky svojho pôsobenia rozdelila rodinám v núdzi už viac ako 151-tisíc eur.

Žiadatelia o pomoc sa môžu na nadáciu obrátiť počas celého roka. Všetky potrebné informácie nájdu na www.nadacia-psk.sk.

Foto: PSK