Skip to content
Menu
Menu

Nakupujete cez internet? Môžete prísť o peniaze aj tovar

Prečítať článok

(ako) – Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na praktiky internetového obchodu Sunsea.sk. Ako informuje SOI na svojom webe, zaznamenala zvýšený nárast podaní proti internetovej stránke www.sunsea.sk, pričom spotrebiteľom po objednaní a zaplatení tovar nebol doručený.

Prevádzkovateľom stránky je spoločnosť MILLPARKS s. r. o. so sídlom v Prahe. Ako uvádza SOI, po uskutočnení nákupu a realizácii platby, s predávajúcim nie je možné komunikovať žiadnym zo spôsobov, uvedených na stránke internetového obchodu.Spoločnosť stránku označuje ako Slovenskú nákupnú internetovú galériu, prostredníctvom ktorej sprostredkováva záujemcom (kupujúcim) obchody s predávajúcim.

Obchodná inšpekcia nemôže zasiahnuť

SOI upozorňuje, že jej kontrolná činnosť je v rámci jej kompetencií zameraná na podnikateľské subjekty so sídlom na území SR. V prípade spotrebiteľského problému s podnikateľským subjektom z iného členského štátu EÚ majú spotrebitelia možnosť obrátiť sa na Európske spotrebiteľské centrum v SR. „V nadväznosti na vyššie uvedené a vzhľadom na intenzitu podnetov spotrebiteľov s poukazom na to, že Slovenská obchodná inšpekcia nie je oprávnená vymáhať platby za nedodaný tovar, odporúčame spotrebiteľom dôkladne zvážiť všetky spotrebiteľské rozhodnutia, týkajúce sa zakúpenia produktov prostredníctvom vyššie uvedenej webovej stránky,” dodáva SOI.

Podvodných galérií je viac

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) opäť varuje ľudí pred podvodnou internetovou galériou, ktorá podľa sťažností zákazníkov nedodá objednaný tovar a s klientmi nekomunikuje. Podobné prípady sa objavili aj v predošlých mesiacoch. Na Slovensku pôsobí viacero internetových galérií, ktoré sa prezentujú len ako sprostredkovateľ predaja tovaru medzi zákazníkom a pôvodným predajcom. Nakupovať cez takéhoto „prostredníka“ sa však nemusí vždy vyplácať, čoho dôkazom sú aj prípady za uplynulé mesiace. Doteraz sa totiž u nás objavilo viacero pochybných internetových galérií, na ktoré upozornila aj Slovenská obchodná inšpekcia.Už pred časom sme informovali o zisteniach SOI v prípade internetovej galérie Lunzo.sk, ktorej zákazníci taktiež nedostali objednaný tovar a prevádzkovateľ s nimi odmietal komunikovať. Takýmto spôsobom zavádzal Slovákov aj obchod Huglo.sk.

Ilustračné foto: screenshot/FonTech