Skip to content
Menu
Menu

Nedôvera voči vakcíne AstraZeneca sa už prejavila, záujem o očkovanie klesol

(ako) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) pokračoval vo víkendovom očkovaní vo svojich troch veľkokapacitných centrách. Kým v Poprade a Humennom sa počas oboch víkendových dní  podarilo naplniť pôvodne plánovanú kapacitu, v Prešove v nedeľu 11. apríla záujemcovia o očkovanie chýbali.  

Ako informovala hovorkyňa prešovskej župy Dáša Jeleňová, PSK mal uplynulý víkend (10. a 11. apríla) pre všetky tri veľkokapacitné očkovacie centrá (VKOC)  zakontrahovaných spolu 8-tisíc vakcín AstraZeneca. Na sobotu a nedeľu po 2-tisíc vakcín pre VKOC v Prešove a po 1-tisíc vakcín pre VKOC Humenné a Poprad (taktiež na sobotu a nedeľu).

„Po piatich plne vyťažených víkendoch v centrách kraja sa ale po prvý-krát počas veľkokapacitného očkovania počty v krajských VKOC nepodarilo naplniť. Zaregistrovalo sa totiž menej ľudí ako bola celková kapacita a zaočkovať sa prišlo napokon 7 457 záujemcov,“ zhodnotila situáciu Dáša Jeleňová.

Dodala, že v Poprade bolo počas víkendu zavakcinovaných 2 174 ľudí. Podobná situácia bola aj v Humennom, kde vakcínu dostalo 2 053 záujemcov. Takmer plnú kapacitu dosiahlo v sobotu aj VKOC v Prešove, kde bolo zaočkovaných 1 925 ľudí. Problémy s naplnenosťou sa tu vyskytli v nedeľu 11. apríla, kde z 2 000 voľných miest sa na očkovanie prihlásilo 1 395 ľudí.

Aj tentoraz bolo očkovanie AstraZenecou prioritne otvorené pre vekové skupiny 50 až 59 rokov v zmysle vyhlášky ministerstva zdravotníctva. Medzi oprávnenými skupinami však mohli byť aj nižšie vekové kategórie, ak spĺňajú zdravotné kritériá alebo sú v rizikovej skupine vzhľadom na výkon svojho zamestnania.

„Kraj pritom opäť využil možnosť očkovania náhradníkov prostredníctvom vlastného registračného systému na základe nahlásenia záujemcov ošetrujúcim lekárom. Po intervencii kraja a nenapĺňaní kapacít vo VKOC v Prešove a Humennom v sobotu 10. apríla ministerstvo zdravotníctva  znížilo vekovú hranicu a otvorilo okno aj  pre vekovú skupinu nad 45 rokov, do ktorého sa dalo prihlásiť cez registračný systém www.korona.gov.sk,“ doplnila hovorkyňa Jeleňová

Prešovský samosprávny kraj doposiaľ za jedenásť vakcinačných dní zaočkoval vo svojich centrách celkovo 34 127 ľudí. Dnes v spolupráci s Ľubovnianskou nemocnicou otvára PSK ďalšie VKC v Starej Ľubovni. Konkrétne v priestoroch Metskej športovej haly na Tehelnej ulici.