Skip to content
Menu
Menu

Nové vydanie brožúry KamPO základnej dostane vyše šesťtisíc deviatakov v kraji

Prešovský samosprávny kraj má nové, v poradí druhé vydanie informačno-študijnej publikácie KamPO základnej? Na 180 plnofarebných stranách v atraktívnom prevedení prináša dôležité fakty o stredných školách, jazykových školách a  školských zariadeniach v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.  Určená je všetkým vyše 6 500 deviatakom v kraji, ktorí aktuálne stoja pred rozhodnutím, ktorú strednú školu si vybrať. Krajská školská publikácia je ideálnym sprievodcom, ktorý im môže uľahčiť ich rozhodovanie.

Informačno-študijná publikácia KamPO základnej? aj tento rok vznikla v spolupráci so župnými strednými školami kraja a nadväzuje na svoje prvé vydanie z roku 2020. Ide o jej jemný redizajn s novou obálkou a zaktualizovanými údajmi i fotografiami župných školských zariadení. V tomto roku vychádza v nepredajnom náklade 7-tisíc kusov.

Prešovský samosprávny kraj chce touto publikáciou prispieť k správnemu rozhodnutiu žiakov končiacich ročníkov základných škôl v kraji, ktorí sa budú v nasledujúcich dňoch rozhodovať, na ktorej strednej škole chcú od školského roka 2022/2023 študovať.

„Pre žiakov končiacich základných škôl je naše KamPO vynikajúcim sprievodcom, ktorý sa nám v roku 2020 veľmi osvedčil. Preto sme po aktuálnych optimalizačných zmenách v sieti stredných škôl pristúpili k jeho ďalšiemu vydaniu. Veríme, že vďaka prehľadným informáciám budeme všetkým deviatakom v kraji pri výbere správnej strednej školy nápomocní a že im ukážeme, aké sú naše školy kvalitné, atraktívne, úspešné a čo všetko ponúkajú,“ uviedol v tejto súvislosti predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Ako ďalej dodal, v publikácii nájdu budúci stredoškoláci jednak informácie o týchto školách, všetky dostupné odbory, ktoré sa v nich otvoria v novom školskom roku, ale aj ich krúžkovú činnosť a tradície, ktoré sú súčasťou ich mimoškolských aktivít.

„Tento informačný sprievodca je prioritne určený deviatakom, ale aj ich rodičom či výchovným poradcom a ja sa úprimne teším, že sa znovu dostáva do štátnych, súkromných aj cirkevných základných škôl v Prešovskom kraji,“  dodal prešovský župan.

V rámci brožúry si môžu deviataci vybrať z ponuky 68 župných stredných škôl, ktoré sú rozdelené do prehľadných kategórií, a to podľa svojho zamerania. Konkrétne brožúra obsahuje 13 gymnázií, 19 škôl zameraných na obchod a služby, 17 škôl zo zameraním na techniku, strojárstvo, lesníctvo, dopravu či strojníctvo, 10 spojených škôl, jednu športovú školu, dve pedagogické a zhodne po tri troch zdravotnícke i umelecké stredné školy. Jej súčasťou sú ale aj dve jazykové školy v Prešove a Poprade, školský internát v Poprade, Škola v prírode v Tatranskej Lesnej, ktoré PSK taktiež zriaďuje, ako aj ponuka všetkých dostupných internátnych ubytovaní pri župných stredných školách.

Aktuálne je spustená distribúcia publikácie KamPO základnej?. Doručovanie prebieha postupne do všetkých 220 plnoorganizovaných základných škôl na území PSK a k ich 6 500 deviatakom.

Kraj súčasne s druhým vydaním publikácie v týchto dňoch aktualizuje aj svoju webovú stránku www.kampo.sk . Tá rovnako prináša všetky potrebné fakty o stredných školách PSK, bohatú fotogalériu, informácie o počtoch ich žiakov a pedagógov či príbehy absolventov župných škôl. Súčasťou webu sú tiež novinky o dianí v stredoškolskom vzdelávaní a tzv. Predpoveď štúdia.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK