Skip to content
Menu
Menu

Odhalili pamätnú tabuľu, ktorá má pripomínať tragédiu spred roka

Prečítať článok

(ako) – Obyvatelia z Mukačevskej 7 si v nedeľu, v deň tragédie, ktorá sa stala pred rokom, pripomenuli výročie výbuchu plynu v bytovom dome, pri ktorom zahynulo osem ľudí. Obete si prišli uctiť aj členovia záchranných zložiek, pracovníci mesta Prešov, zástupcovia Ministerstva vnútra SR na čele s ministrom Romanom Mikulcom a košický arcibiskup – metropolita Mons. Bernard Bober.

Sviatok svätého Mikuláša, 6.december 2019, bude v Prešove navždy zahalený smútkom. Krátko popoludní mestom otriasol rozsiahly výbuch bytového domu na Mukačevskej ulici č. 7, pri ktorom prišlo o život osem jeho obyvateľov. Pri príležitosti 1. výročia tejto tragédie sa na Mukačevskej 7 v Prešove konal včera pietny akt, pri ktorom bola odhalená pamätná tabuľa. Na Sídlisku III sa o 12:12 hod., presne v čase kedy vlani došlo k výbuchu, rozoznel zvuk zvonov z kostola Kráľovnej pokoja. Obete tejto tragédie si pripomenuli zapálením sviečky.

Výbuch bytovky v Prešove sa zapísal do histórie ako jedna z najväčších tragédií v novodobých dejinách Slovenska. Aj po roku od tejto udalosti mrazí pri pohľade na fotografie, videozáznamy, no najmä, pri spomienkach na osudný deň, keď sa v Prešove zastavil čas. V dôsledku výbuchu na Mukačevskej 7 vznikol v bytovom dome rozsiahly požiar. Primátorka Andrea Turčanová vyhlásila 6.12.2019 o 12:35 na území mesta Prešov mimoriadnu situáciu. Na mieste zasahovali stovky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, príslušníci mestskej a štátnej polície, záchranári i armáda.

Vlna solidarity a pomoci

Obyvateľom a rodinám, ktoré museli pre výbuch a požiar opustiť svoje byty, pomáhali pracovníci radnice na bezprostredne zriadenej krízovej linke, kde im boli poskytnuté informácie o núdzovom ubytovaní. V ZŠ Prostějovská a SZŠ DSA Mukačevská boli zriadené záchytné centrá, kde obyvatelia Mukačevskej ulice dostali jedlo, teplý čaj aj všetky potrebné informácie. Jedenásti obyvatelia, ktorí prišli o svoje domovy, našli nocľah a teplé jedlo na školskom internáte SOŠT na Volgogradskej ulici. Ostatných prichýlili príbuzní.

Minister vnútra SR Roman Mikulec počas príhovoru pri pamätnej tabuli obetiam z Mukačevskej ulice.

Takmer okamžite sa strhla vlna solidarity a spolupatričnosti naprieč celým Slovenskom a ľudia z celej krajiny i zo zahraničia ponúkali materiálnu pomoc. Mesto Prešov bezprostredne po výbuchu zverejnilo číslo oficiálneho účtu, na ktorý od prvého dňa začali prichádzať finančné dary z celého Slovenska i zo zahraničia. Už počas trvania zbierky mesto Prešov začalo vyplácať jednorazové príspevky na preklenutie zložitej životnej situácie a príspevky na bývanie pre obyvateľov Mukačevskej č. 7 a č. 9.

Verejná zbierka bola oficiálne ukončená 31. januára 2020. Od 6. decembra 2019 celkovo prispelo 77 322 darcov. Po zrátaní všetkých finančných darov celková vyzbieraná čiastka dosiahla neuveriteľných 5 117 269,51 eur.

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, minister vnútra SR Roman Mikulec a košický arcibiskup – metropolita Mons. Bernard Bober si prišli uctiť pamiatku obetí z Mukačevskej 7.

Hasiči zachránili 39 ľudí

Hasiči z horiaceho 12- poschodového paneláku, ktorému výbuch zničil schodisko a jedinú únikovú cestu, zachránili 39 ľudských životov. Aj napriek snahe všetkých záchranných zložiek si však výbuch bytovky na Mukačevskej 7 vyžiadal 8 obetí. Tragédia, ktorá zmenila osudy desiatok ľudí spojila celé Slovensko. V listoch, správach i na sociálnych sieťach sa šírili myšlienky solidarity, empatie a spolupatričnosti. Žiaľ, objavilo sa aj mnoho zlomyseľných komentárov šíriacich paniku či falošné zbierky, s ktorými mesto Prešov muselo zápasiť. Vedenie mesta Prešov úprimne ďakuje všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli pri odstraňovaní následkov výbuchu.

 

Foto: Viktor Zamborský