Skip to content
Menu
Menu

Oslavy Dňa Zeme u Nešporákov

Prečítať článok

Nepýtaj sa, čo môže urobiť tvoja Zem pre teba. Pýtaj sa, čo môžeš urobiť ty pre svoju Zem.
(J. F. Kennedy)

Už tradične si 22. apríla ľudia na celom svete pripomínajú Deň Zeme. Významný deň pre modrú planétu, významný deň pre každého človeka, ktorému poskytuje útočisko a domov.

Deň Zeme dostal zelenú najmä preto, aby si každý človek aspoň raz do roka pripomenul jej dôležitosť a závislosť na cenných daroch, ktoré sú mu prostredníctvom Zeme poskytované. Voda, vzduch, pôda, nerastné suroviny – to je len zlomok toho, čo Zem ľuďom ponúka. Dáva, a nič za to nepýta. Možno zamak pochopenia a ohľaduplnosti. Ale dostáva sa jej toho? Záleží ľuďom na modrej planéte? Odpovede na tieto otázky nech si zadá každý sám. Jedno je však isté, každý človek potrebuje zdravú Zem. Zdravá planéta, zdravý a šťastný človek!

 

Takýmto, ale aj mnohým ďalším témam a otázkam sa venovali žiaci Základnej školy Mirka Nešpora v Prešove v rámci jednotlivých výchovno–vzdelávacích aktivít, ktoré si pre nich 22. apríla nachystali pani učiteľky a vychovávateľky. Bolo ich v daný deň neúrekom. A aj keď tohtoročné oslavy Dňa Zeme boli kvôli pandémii iné ako tie po minulé roky, predsa na Nešporákov čakalo množstvo zaujímavých činností. Zábavné environhry, poučné webináre, záhadné pokusy, ekosúťaže, tvorenie z prírodnín, zhotovovanie plagátov, maľovanie, písanie listov, príbehov a prianí – to všetko je len malá časť toho, čo sprevádzalo obyčajný, a predsa iný, „zelenomodrý“ deň.

Organizované podujatia pre školy a spoločné upratovanie okolia sa síce tohto roku kvôli aktuálnym pandemickým opatreniam nekonali, no časť aktivít predsa len prebehla v exteriéri – v átriu, na školskom dvore i na vychádzke do okolitej prírody. V závere vyučovania pripravili žiaci pre planétu Zem prekvapenie v podobe malých zelených lístočkov s milými blahoželaniami a prianiami. A ak to situácia a počasie dovolia, určite ešte zapracujú na skrášlení a úprave areálu školy.

Tak teda – pripime aj my na zdravie našej Zemi, na jej ochranu a obnovu: dúškom čistej vody, zeleným lístočkom a čistou hrudou hliny. Buďme radi, že ju máme! Chráňme ju, lebo je vzácna a nenahraditeľná. A poprajme jej, aby nielen ten dnešný deň, ale každý nasledujúci bol jej oslavou a sviatkom. Dajme si záväzok, že pre ňu denne urobíme niečo správne a užitočné. Začať môžeme už dnes, napríklad tým, že budeme ohľaduplnejší k prírode a k svojmu okoliu.

Mgr. Jaroslava Ďuricová