Skip to content
Menu
Menu

Poslanec vyzval primátorku, aby vyhlásila na Sekčove mimoriadnu situáciu

Prečítať článok

Časť Prešovčanov zámer mesta vybudovať na Sekčove mestský park oceňuje, časť ho zase kritizuje. Viacerí poslanci namietajú aj vynaložené peniaze na nákup ďalších pozemkov v čase, keď mesto potrebuje zabezpečiť dôležitejšie investície. Zámer je jedna vec a realita druhá. Potvrdzuje to aj stav už existujúcej časti parku. Kopec je totiž nestabilný. Hýbe sa a zemina sa zosúva smerom k panelovým domom. 

Časť parku existuje už viac ako tri roky. Zhruba od leta 2017. Mesto do jeho existencie investovalo okolo 36-tisíc eur. Na vykúpených pozemkoch urobili terénne úpravy, vysadili zeleň, umiestnili  lavičky, koše a cestičky dali vyasfaltovať. Sekčovčania sa tešili, ale ako plynul čas, všimli si, že asfalt na chodníkoch praská.

Len o rok neskôr sa začalo budovať parkovisko na Ďumbierskej ulici. Staré ihrisko zmizlo, bagre odhryzli kus kopca aj už vyasfaltovaného chodníka z parku a vytvorili parkovacie miesta. Sekčovčania sa zase tešili, hoci už vtedy krútili hlavou nad tým, že nikto nemyslel na nejaký oporný múr. Prorokovali, že svah sa bude zosúvať a čas ich predpoklady potvrdzuje. Stačí niekoľko daždivých dní a bahno sa zosúva na parkovisko, občas až k panelákom. Ľudia začínajú mať zo situácie vážne obavy.

Výzva primátorke

Poslanec Martin Eštočák vyzval primátorku Andreu Turčanovú na vyhlásenie mimoriadneho stavu v území Ďumierska ulica – svah od Šalgovíka, pri „VHV“ a na urgentné riešenie tohto stavu. „Mám za to, že v prvom rade je potrebné riešiť prevenciu, ktorá je finančne menej náročná ako samotné následky. Je možné, že ak ešte prídu dažde (týždňové), tak sa táto časť vrátane stromu ocitne na ceste, ktorá je vstupom na parkovisko, v lokalite, kde je problém s parkovaním,“ uviedol o výzve Eštočák.

Zdôraznil, že na problémový stav upozorňoval už pred rokom. Poslanci za túto mestskú časť už vlani žiadali  vyčlenenie finančných prostriedkov na sanáciu svahu. Aj sa im to podarilo. V zastupiteľstve sa odhlasovalo, že na sanáciu z rozpočtu vyčlenia 100-tisíc eur. „Za rok sa neurobilo takmer nič a situácia sa z týždňa na týždeň zhoršuje,“  konštatoval Eštočák.

Ako mesto postupovalo?

Rozpočet sa schvaľoval v decembri 2019 a už v januári 2020 Eštočák od úradníkov z referátu investičnej výstavby žiadal informáciu, ako budú postupovať. Odpoveď dostal až v decembri. V tom mesiaci totiž úrad uplatnil voči spoločnosti, ktorá robila terénne úpravy v parku reklamáciu, ale tá ju neuznala.

Mesto potom zadalo objednávku na predloženie cenovej ponuky  na zhotovenie projektovej dokumentácie na statické zabezpečenie svahu. To znamená, že až po vypracovaní projektovej dokumentácie a jej posúdení sa bude môcť urobiť statická sanácia za peniaze, ktoré sú už rok schválené.

Otázkou je, ako dlho to ešte potrvá. Uplynul už rok a kým sa niečo urobí, môže uplynúť ďalší. Príroda a živly však nepočkajú.

Anna Košuthová
Foto: Martin Eštočák