Skip to content
Menu
Menu

Prešov číta rád alebo blízke stretnutia „knihomoľského druhu“

Prečítať článok

September na prešovskej kultúrnej scéne vyvrcholí 18. ročníkom knižničného festivalu Prešov číta rád 2023. Literatúru v jej rozmanitých podobách môže verejnosť okúsiť prostredníctvom pútavého programu, ktorý bude prebiehať v knižnici, na školách, ale aj v obľúbenom hudobnom klube Stromoradie a v kaviarni Christiania.

Komorné stretnutia s populárnymi predstaviteľmi domácej, ale aj zahraničnej literárnej scény publiku sprostredkuje Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, ktorá festival organizuje už po osemnástykrát. „Naše pozvanie prijalo spolu jedenásť spisovateľov a spisovateliek, ktorí sa zúčastnia vyše tridsiatich besied na základných aj stredných školách. Pre verejnosť je naplánovaných päť stretnutí, kde budú hostia hovoriť a diskutovať nielen o literatúre, ale aj o spoločensky dôležitých témach,“ načrtla program Iveta Hurná, riaditeľka krajskej knižnice. Jesenný literárny maratón v Prešove bude prebiehať od 27. do 29. septembra 2023, a to aj vďaka finančnej podpore hlavného partnera projektu, ktorým je Fond na podporu umenia, Prešovskému samosprávnemu kraju, Mestu Prešov a ďalším partnerom.

Festival bude hostiť známe mená

V priebehu troch dní svoju literárnu tvorbu odprezentujú nominanti na prestížnu cenu Anasoft litera 2023 Dušan Taragel s jeho trpko-úsmevnými Mafiánskymi baladami a súčasne Dušo Martinčok s knihou Niekto sa nájde. Hostkami festivalu budú aj publicistka a dokumentaristka Veronika Homolová Tóthová a storytellerka Martina Jánošíková. Do Prešova sa vráti Ondrej Sokol, autor humorných cestopisov o tom, ako vozil Nórov a Kórejcov. Regionálnych autorov budú reprezentovať Peter Šloser s jeho detektívnymi románmi, Janko Račko s poviedkami zo života záchranárov a spisovateľka Lenka Šingovská píšuca zážitkové knihy o Slovensku pre deti a mládež. Ivetu Hurnú teší aj účasť zahraničných hostí: „Zo susednej Českej republiky na festival pricestuje obľúbená autorka pre deti a mládež Ivona Březinová a nositeľ čitateľskej ceny Magnesia litera a stand-up komik Pavel Tomeš, ktorý u nás predstaví svoju najnovšiu knihu.“ Študentom a študentkám stredných škôl predstaví svoj talent komiksový kreslič a ilustrátor Brian Terrero, v portfóliu ktorého rezonuje spolupráca na novom vizuáli knižného vydania série Zaklínač.

Prioritou je podpora čítania

Vedúca odborných oddelení krajskej knižnice Andrea Sivaničová pripomenula: „Je zaužívané, že sa hostia festivalu zúčastňujú na besedách so žiakmi 8. –  9. ročníka základných škôl, no súčasne tiež  študentmi stredných škôl a  gymnázií. Komornejšie stretnutia, respektíve atypické hodiny literatúry môžu v konečnom dôsledku povzbudiť vzťah detí aj mládeže k čítaniu či literatúre.“ Jedným z dôkazov kvalít festivalu Prešov číta rád a jeho pozitívneho vplyvu na mládež je aj preukázateľný nárast záujmu škôl o všetky jeho podujatia.

Literatúra v srdci mesta

Riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná informovala: „Začíname Publicistickým večerom s Veronikou Homolovou Tóthovou, dokumentaristkou a autorkou kníh Mengeleho dievča či Moja mama milovala Gabčíka.“ Po skončení besedy bude prvý festivalový deň pokračovať diskusiou o domove, ktorú organizuje naprieč Slovenskom Občianske združenie Zrejme. Podujatie začína o osemnástej hodine v Christianii. Hosťami večera budú hudobníčka Katarína Koščová spolu s pedagógom a členom židovskej obce Ivanom Pasternákom. Medzi diskutujúcich sa pridajú aj aktivisti Apolónia Sejková a Dušo Martinčok, ktorý je i laureátom Knihy roka PSK 2022 či nominantom na spomínanú cenu Anasoft Litera 2023.

Dado Nagy sa aj tento rok zhostí moderovania Literárnej talkshow, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou projektu. V hudobnom klube Stromoradie sa 28. septembra o 17:30 hod. predstavia všetci hostia festivalu. Večer spríjemní svojou tvorbou hudobný hosť Edo Klena.

S 18. ročníkom festivalu sa organizátori, hostia, ale aj verejnosť rozlúčia hneď dvoma podujatiami. „Do programu Prešov číta rád sa nám podarilo zahrnúť aj pásmo príbehov určené pre seniorov o tom, aké je dôležité rozprávať príbehy. Vďaka skúsenostiam a talentu storytellerky Martiny Jánošikovej je to zážitok nielen pre seniorov, ale aj pre iné vekové kategórie. Pozvite svojich rodičov alebo starých rodičov a v knižnici sa spoločne dozvieme, ako a prečo Na každom slove záleží,“ zdôraznila Iveta Hurná. Záverečné podujatie knižničného festivalu bude prebiehať v Kreate klube na Jarkovej ulici. O svojom živote záchranára porozpráva návštevníkom a návštevníčkam spisovateľ, básnik a hudobník Janko Račko. Jeho kniha Pod modrým majákom, ktorú bude v Prešove prezentovať, bola nominovaná na ocenenie Kniha roka PSK 2022.

Všetky dostupné informácie o 18. ročníku festivalu Prešov číta rád nájdete na stránke knižnice a jej sociálnych sieťach. Vstupy na podujatia budú pre čitateľov aj nečitateľov zadarmo.

Zostavila: Michaela Demková
Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove
Útvar metodickej, projektovej činnosti a špeciálnych služieb