Skip to content
Menu
Menu

Prešovčania pre Alexa vyzbierali už päťdesiat ton plastových vrchnákov

Prečítať článok

(ako) – Zbierate aj vy plastové vrchnáky z fliaš, niekam ich odovzdávate a ani netušíte, komu tým pomáhate? Nuž, 9-ročnému Alexovi z Prešova, ktorý potrebuje nákladnú špeciálnu liečbu. Zbierka trvá už šesť rokov. Za posledné tri roky Prešovčania vyzbierali už 50 ton vrchnákov. Pomôcť môže každý. Zbierka trvá naďalej.

Príbeh Alexa je smutný, ale má vôľu žiť a liečiť sa. Narodil sa pred deviatimi rokmi. Na svet však prišiel veľmi skoro, už v 29. týždni tehotenstva jeho mamy. To je dôvod prečo ho celý život sprevádza veľké množstvo zdravotných komplikácií. Alex má poškodený zrakový nerv a trpí detskou mozgovou obrnou v kvadruparetickej forme, čo znamená že má čiastočne ochrnuté všetky štyri končatiny. Nemôže chodiť a hrať sa tak, ako jeho rovesníci. Už od malička však cvičí so svojou mamou a vďaka rôznym rehabilitáciám a terapiám pomaly napreduje.

Vyzbierané plastové vrchnáky, ktoré by sme inak vyhodili do odpadu sa vykupujú, recyklujú a získané peniaze pomáhajú Alexovým rodičom financovať špeciálne zdravotnícke pomôcky aj nákladnú liečbu, vrátane hipoterapie a rehabilitácie v Centre Svetielko.

Ako informoval hovorca prešovskej radnice Vladimír Tomek, do zbierky sa zapájajú aj jej zamestnanci. Začiatkom tohto roka sa im podarilo vyzbierať tri vrecia plné vrchnákov.

Do zberu plastových vrchnákov pre Alexa sa môže zapojiť ktokoľvek. Nemusia to byť iba tie z plastových fliaš, ale aj z mlieka či smotany. Počíta sa každý jeden vrchnáčik. Vyzbierané vrchnáky stačí odovzdať v ktorejkoľvek predajni 101 Drogerie. Odtiaľ putujú do Technických služieb mesta Prešov, ktoré ich zhodnotia.

Foto: presov.sk