Skip to content
Menu
Menu

Prešovská správa a údržba ciest má nového šéfa

Po dvoch kolách výberového konania na riaditeľa a konateľa Správy a údržby komunikácií mesta Prešov, a. s. mali poslanci na online zasadnutí zastupiteľstva odvolať bývalého riaditeľa a vymenovať nového. Víťaza výberového konania a tým je Martin Kolesár, ktorý od 5-člennej komisie dostal tri hlasy.

Ešte pred zasadnutím zastupiteľstva poslanecký klub Nezávislí kandidáti, Spolu-občianska demokracia a Šanca informovali verejnosť o priebehu dvoch kôl výberového konania. Dvaja z nich boli členmi komisie v oboch kolách. Podľa Martina Eštočáka víťaz v prvom kole neprešiel cez odborný test a traja členovia komisie odovzdali prázdne lístky, čím zmarili výberové konanie. Eštočák zdôraznil, že v prvom kole boli fundovaní uchádzači, z ktorých bolo možné vybrať konateľa spoločnosti.

V druhom kole bol v komisii František Oľha. „Absurdita celého procesu je v tom, že víťazom sa stal najslabší účastník výberového konania,“ konštatoval Oľha. Podľa neho mali ďalší traja uchádzači v tomto kole oveľa lepšie výsledky a odporučila ich aj psychologička. Celý klub sa zhodol v tom, že výberové konania by boli oveľa transparentnejšie, keby sa konalo verejné vypočutie kandidátov s tým, že by si poslanci vypočuli ich vízie o napredovaní spoločnosti, ktorej majú šéfovať a mohli im položiť otázky. Toto navrhovali zastupiteľstvu opakovane, ale bez odozvy.

Víťazný kandidát však dostal šancu predstaviť sa a odpovedať na otázky poslancov. Pripojil sa k online zastupiteľstvu. Víziu neprestavil. Deklaroval, že chce v spoločnosti naštartovať určité procesy, ale ani o nich nehovoril konkrétne. Sľúbil však poslancom, že ak mu dajú dôveru, budú mať v spoločnosti vždy dvere otvorené a prijme každý dobrý nápad. O svojom vzdelaní uviedol, že je absolventom Technickej univerzity v Košiciach, 8 rokov pracoval ako obchodný manažér a 4 ako obchodný riaditeľ.

Čo zaujímalo poslancov?

Poslanec Richard Drutarovský kandidátovi na riaditeľa a konateľa položil viacero otázok. Dokonca písomne. Medzi nimi aj také, či osobne pozná niekoho z poslancov, s ktorými sa stretol pred výberovým konaním a či sa osobne stretol s primátorkou kvôli voľbe konateľa. Odpovede Martina Kolesára boli dosť zdržanlivé, ale priznal, že pred výberovým konaním sa bol predstaviť niektorým poslaneckým klubom aj primátorke.

Svetlanu Pavlovičovú zaujímalo či vie koľko kilometrov ciest a chodníkov spravuje mesto Prešov a či má nejaké skúsenosti s vedením sociálnych podnikov s obratom 600-700-tisíc eur. Kolesár na to nevedel odpovedať, ale zdôraznil, že má vypracovanú víziu mestskej firmy a osobne ju predstaví komukoľvek z nich, ak ho o to požiadajú.

„Toto je ukážka toho, na čo je dobré verejné vypočutie,“ reagoval na diskusiu Oľha.

Rudolf Dupkala zase poznamenal, že pri takej dôležite firme by mali najviac zavážiť odborné znalosti. „Politika nemôže zvíťaziť nad odbornosťou,“ povedal nezaradený poslanec Dupkala.

„Výberové konania boli, sú a budú transparentné,“ uzavrel diskusiu Miroslav Benko.

Väčšina kandidáta podporila

Napokon poslanci hlasovali. Najprv za návrh uznesenia, ktorý predložil Martin Eštočák. Žiadal ním primátorku, aby zaradila do programu zastupiteľstva zásady výberových konaní do firiem s majetkovou účasťou mesta s termínom január 2021. Návrh neprešiel. Podporilo ho len 6 poslancov, 1 bol proti, 11 sa zdržali a 3 nehlasovali.

Za odvolanie terajšieho konateľa Správy a údržby komunikácií mesta Prešov a vymenovanie nového, teda Martina Kolesára, hlasovalo 15 poslancov, 1 bol proti, 6 sa zdržali a 1 nehlasoval.

Anna Košuthová
Foto: tv7