Skip to content
Menu
Menu

Prešovské Diridonky sú majsterky sveta

Prečítať článok

Historický úspech klubu mažoretiek z Prešova na IV. Majstrovstvách sveta v mažoretkovom športe. Prvýkrát od vzniku a desaťročí účasti na rôznych národných aj medzinárodných súťažiach si prešovské mažoretky vybojovali titul majstra sveta.

Od 22.9. do 25.9.2022 sa chorvátska Arena Dražen Petrovič – ZAGREB Croatia naplnila kvantom krásnych a talentovaných mažoretiek z celého sveta. Naši južanský hostitelia okrem každoročného návalu dovolenkárov privítali spolu 64 mažoretkových klubov dokopy z 10 krajín sveta:
ČESKÁ REPUBLIKA – 16 klubov CROATIA – 17 klubov HUNGARIA – 5 klubov
POLAND – 3 kluby
SLOVINSKO – 1 klub
SERBIA – 2 kluby SLOVAKIA – 17 klubov UKRAJINA – 1 klub
SA AFRIKA – 1 klub
KAZACHSTAN – 1 klub

Na IV. Svetovom šampionáte v chorvátskom Záhrebe sa štartovalo v kategóriách: kadetky (7 – 12 ročné), juniorky (12 – 14 ročné) a seniorky (nad 14 rokov). V priebehu štyroch dní sa súťažilo s náčiním (baton, pom-póm, flag, mace) v sólo, mini a veľkých formáciách.
Športový klub prešovských mažoretiek Diridoniek sa po absolvovaní majstrovstiev Európy, kde sa dievčatá umiestnili na popredných miestach, kvalifikoval na majstrovstvá sveta, na ktorých si okrem ďalších pekných umiestnení vybojovali to najcennejšie. Diridonky sa prezentovali v 5 formáciách – SÓLO 2 BATON SENIOR, MINI MIX SENIOR, MINI BATON SENIOR, DEFILÉ SENIOR a GROUP BATON SENIOR.



Z týchto 5 formácii si do Prešova a na Slovensko doviezli tieto umiestnenia: MINI FORMATION BATON SENIORS – 1. miesto
MINI MIX SENIOR – 5. miesto DEFILÉ BATON SENIORS – 5. miesto GROUPS BATON SENIORS – 6. miesto SÓLO 2 BATON SENIOR – 8. miesto

„Na majstrovstvách sveta sa oceňujú kluby po 6 miesto. Naše dievčatá z piatich štartov boli ocenené v štyroch kategóriách. Počas svojich tréningov urobili poriadny kus práce, čo sa odrazilo na celkovom hodnotení“, pochválila svoje zverenkyne Mária Borodáčová, vedúca prešovských Diridoniek.

Prešovské mažoretky sa postavili na súťažnú plochu a zmerali svoje sily s najlepšími mažoretkami na svete. Na svetovom šampionáte v Záhrebe sa im podarilo presadiť a vybojovať vôbec prvý titul majstra sveta v disciplíne MINI FORMATION BATON SENIORS v celej 25 ročnej histórii Diridoniek.

„Naše Diridonky po XVII. ME v chorvátskom Zadare, na ktorých získali titul majster Európy, mali pred sebou veľkú výzvu tento titul obhájiť na MS v Záhrebe. Času nebolo veľa, len necelé 3 mesiace, počas ktorých boli aj dovolenky a festival vo Francúzsku, na ktorom sme sa tiež zúčastnili. Navyše, pri disciplíne Defilé senior sme sa museli vysporiadať s novými rozmermi oproti ME. Súťaž bola veľmi náročná a dievčatá sa museli koncentrovať na každé svoje vystúpenie. Najväčšie nádeje sme vkladali do seniorského mini mixu, ktorý obhajoval zlato z ME. Výsledné 5. miesto dievčatá nezlomil a podarilo sa nám ich namotivovať do ďalších bojov. Posledný deň súťaže priniesol obrovské emócie a radosť nielen pre klub, mesto či kraj, ale naše Diridonky išli reprezentovať najmä našu krásnu krajinu Slovensko“, zhrnul Marek Tomáš, štatutár OZ Diridonky.

Podporu a gratuláciu prišiel vyjadriť aj konzul Slovenskej republiky v Chorvátsku

Výnimočnosť aktu odovzdávania ceny majstra sveta pre prešovské Diridonky umocnila prítomnosť konzula SR v Chorvátsku – Zdenka Galbavého, ktorý úspešným športovkyniam osobne poďakoval a odfotil sa s nimi.
„Som hrdý na dievčatá, čo dokázali a pre niektoré je to titul, na ktorý čakali od svojich 6 rokov kedy začínali s mažoretkovým športom. Vďaka patrí všetkým od vedúcej, cez trénerky, dievčatá a v neposlednom rade aj rodičom, bez ktorých by tieto dievčatá nemohli dosiahnuť na svoj vytúžený titul“, dodal Marek Tomáš.

Mladé talenty na ich celoslovenské, európske, ale aj svetové súťaže pripravujú ich taneční pedagógovia, tréneri ako Zuzana Murcková (Grešáková), Karolína Tomášová, Sofia Džobáková či Timea Lopotová, ktoré sú zároveň aj bývalými členkami Diridoniek. Úspechy mažoretiek sú tiež veľkou zásluhou vedúcej súboru – Márie Borodáčovej, všetkých členov OZ Diridonky, rodičov a priateľov klubu.
Prešovské mažoretky Diridonky pri PKO Prešov vznikli v septembri 1993. Od tohto dátumu už prešlo takmer 30 rokov, vychovali tam obrovské množstvo dievčat. Z tohto kolektívu vzišli aj budúce trénerky nielen Diridoniek, ale aj iných súkromných mažoretkových súborov. Prešovské mažoretky získali svoj názov Diridonky po pokrstení ich súboru v roku 1996 speváčkou Helenou Vrtichovou v PKO Prešov s choreografiou jej pesničky Diridonda.

Diridonky od roku 1990, kedy prvýkrát získali titul Majster Európy v chorvátskom Záhrebe, každoročne do Prešova prinášajú tie najvyššie ocenenia. Ich bohatá zbierka ocenení obsahuje množstvo pohárov, ako z európskych, tak aj zo svetových pódií. Mažoretkovým šport v Prešove postupne rástol a zveľaďoval svoju činnosť, na základe čoho zvládal technicky náročnejšie formácie. Dnes pre mažoretku nie je základom len pochod, ale musí ovládať aj gymnastiku, folklórny tanec, kroky spoločenských tancov a balet.

Patrícia Nagyová
PKO Prešov