Skip to content
Menu
Menu

Prešovský Kreate klub oslavuje svoje prvé narodeniny

Prečítať článok

V centre Prešova sa ukrýva miesto, v ktorom môžu byť mladí sami sebou a kde nájdu pomoc a podporu. Kreate klub občianskeho združenia IPčko je miestom, kde môžu mladí zmysluplne tráviť čas, vytvárať si formujúce vzťahy a nájsť v prípade potreby aj psychologickú pomoc a podporu. Klub v piatok 26. januára oslavuje prvé výročie otvorenia. Podporiť ho prídu aj ambasádorka klubu, speváčka Katarína Koščová a primátor mesta Prešov František Oľha.

Kreate klub nie je iba miestom, kde sa konajú rôzne komunitné akcie, podujatia či tvorivé dielne. Je predovšetkým bezpečným priestorom, kde môžu mladí ľudia dostať anonymnú a bezplatnú odbornú psychologickú pomoc, ale tiež zažiť záujem, zábavu, podporu, rozvoj a nový štart.

„Z reakcií (nielen) mladých ľudí vyplýva, že sa nám za ten rok existencie podarilo vytvoriť bezpečné miesto, kde môžu nájsť vypočutie, kde je stále niekto, koho skutočne zaujíma, ako sa majú, čo ich teší, ale i trápi. Niekto, kto ich povzbudí v hľadaní pomoci, pomáha im objavovať samých seba, svoje supersily a fandí im na ceste za zmenou,“ hovorí Lenka Kvašňaková, vedúca prešovského centra krízovej intervencie – Káčko, ktorého je klub súčasťou.

Psychológovia a psychologičky v Kreate klube za rok 2023 poskytli spolu 6817 pomáhajúcich a krízových intervencií. Mladých ľudí do 30 rokov pritom trápili najmä pocity smútku, strata zmyslu života, myšlienky na ukončenie života či sebapoškodzovanie, ťažkosti s prijatím transrodovosti a nedostatok bezpečných miest a pocitu bezpečia.

Dospelých ľudí nad 30 rokov zase v prešovskom kraji najviac trápili deti po pokusoch o ukončenie života, pocity osamelosti v ťažkostiach, sebapoškodzovanie ich detí či LGBTI+ témy u detí. Objavovali sa aj nedostatok odbornej pomoci či sociálnej opory.

„Kreate klub sa stal miestom, kde sa všetci cítia prijatí. Psychologická práca sa tu totiž odohráva v bezpečnom a atraktívnom prostredí, či už pri kalčete, hraní počítačových hier, počas workshopov alebo pri tvorení na hrnčiarskom kruhu,“ vysvetľuje riaditeľ OZ IPčko, Marek Madro. „Mladí ľudia sa tu rozvíjajú a prostredníctvom vlastnej kreativity objavujú možnosti ako nájsť a získať to, čo im chýba a čo potrebujú.“

Prvé narodeniny klub oslavuje v piatok 26. januára s tými, ktorí tvoria jeho ducha – s mladými ľuďmi. Podporiť ho prídu aj ambasádorka klubu, speváčka Katarína Koščová, či primátor mesta Prešov František Oľha. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť aj na narodeninovú tortu a na koncert Erika Šulca & Friends.

Kreate klub na Jarkovej ulici v Prešove je súčasťou siete klubov po celom Slovensku, ktoré vymysleli psychológovia, psychologičky a ďalší odborníci a odborníčky z OZ IPčko. Za jeho podporou od začiatku stáli ľudia z vedenia Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR.  Pridali sa aj ďalší partneri a fanúšikovia aktivít pomoci OZ IPčko, napríklad Prešovský samosprávny kraj, Nadácia TV JOJ, International Rescue Committee a Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Lenka Kvašňáková