Skip to content
Menu
Menu

Prímestská doprava bola pre školákov dnes zadarmo

Prečítať článok

(ako) – Žiaci základných a stredných škôl cestovali prvý školský deň prímestskou autobusovou dopravou v celom Prešovskom kraji zadarmo. Dohodla sa na tom krajská samospráva so všetkými svojimi dopravcami, teda SAD Prešov, Humenné, Poprad a Bus Karpaty.

Prímestská autobusová doprava Prešovského samosprávneho kraja (PAD PSK) sa po letných prázdninách vrátila do bežného režimu. Od 2. septembra linky premávajú podľa grafikonu pracovný deň – školský rok. Posilnili sa tak ranné a popoludňajšie spoje pre pracujúcich aj školákov.

Požiadali o uprednostnenie autobusov SAD

Podľa informácie referentky z oddelenia komunikácie na Úrade PSK Lei Heilovej, krajská samospráva požiadala Krajský dopravný inšpektorát a Slovenskú správu ciest o uprednostnenie školských spojov na trase Prešov – Hanušovce nad Topľou a Prešov –Vranov nad Topľou, kde sa aktuálne realizuje rozsiahla rekonštrukcia cestnej komunikácie.

„V úsekoch dochádza k vytváraniu dopravných zápch s meškaním a predĺžením cestovného času v prípadoch rannej špičky aj o 200% doby jazdy. Župa preto žiada o spoluprácu a návrh riešenia, ktorým by bola zabezpečená preferencia autobusov PAD, a tým aj návoz žiakov do škôl v čase začiatku školského vyučovania,“ uviedla Heilová.

 

Ilustračné foto: TASR