Skip to content
Menu
Menu

PSK očkuje od štvrtka do nedele až na 29 miestach

Prešovský samosprávny kraj ďalej intenzívne rozširuje svoju ponuku očkovacích termínov a s vakcínou prichádza do ďalších miest a obcí. Od štvrtka do nedele zrealizuje očkovanie v 35 termínoch až na 29 rôznych miestach naprieč celým krajom.

V sobotu v snahe podporiť podtatranský región umožní vakcinovanie vo viacerých tunajších obciach i priamo vo Vysokých Tatrách. Zaočkovať sa tu budú môcť miestni aj turisti.

Záujem o vakcínu a na očkovacích miestach fungujúcich pod taktovkou Prešovského samosprávneho kraja sa za posledné dva týždne výrazne zvýšil. Aj preto župa pridala do svojho očkovacieho harmonogramu ďalšie obchodné centrum a nové termíny, kde sa záujemcovia dostanú k proticovidovej vakcíne.

Od štvrtka 25. do nedele 28. novembra ich otvorí spolu až 35, pričom očkovacie tímy PSK budú vakcinovať v ôsmich mestách a v štrnástich obciach. Vakcínu budú podávať napríklad v očkovacích a obchodných centrách, v jednej výrobnej spoločnosti, v dennom centre, kultúrnych domoch či v základnej škole.

„Teší ma, že v tejto náročnej situácii, kedy pandémia koronavírusu udrela plnou silou, sa naše miestne samosprávy zaktivizovali. A zareagovali na našu výzvu, ktorú sme adresovali do všetkých okresných miest v kraji s cieľom spoločnými silami prispieť k zlepšeniu situácie na Slovensku práve zvýšením zaočkovania v jednotlivých našich regiónoch. Výsledkom sú očkovacie termíny, ktoré v súčinnosti s vedením samospráv otvárame či už vo Vysokých Tatrách alebo v Bardejove a mnohých ďalších lokalitách. Verím, že sa k tejto výzve pridajú ďalšie mestá a obce. Ale najmä, že na ňu zareagujú ľudia, ukážu svoj zodpovedný prístup a prídu sa zaočkovať,“ vyjadril sa k očkovacej kampani PSK jeho predseda Milan Majerský.

Prešovský samosprávny kraj umožní očkovanie jednodávkovým Janssenom znovu v troch obchodných centrách, avšak s menšou zmenou. Konkrétne v Prešove, Poprade a najnovšie aj v Bardejove. Očkovanie z OC Avenue Humenné sa z kapacitných dôvodov presunie do priestorov krajského očkovacieho centra Obchodnej akadémie. V dvoch nákupných domoch bude vakcína sprístupnená dokonca už v piatok 26. novembra.

Do zoznamu nákupných domov, kde PSK realizuje očkovanie, pribudlo OC Hypka na Mlynskej ulici 2 v Bardejove. Záujemcovia si sem môžu prísť pre vakcínu v piatok a v sobotu (26. – 27.11.). Očkovanie v Humennom v priestoroch VKOC Obchodnej akadémie na Komenského ul. prebehne
v sobotu 27. novembra.

V OC Eperia Shopping Mall v Prešove bude očkovanie sprístupnené dokonca až tri dni. V piatok 26., sobotu 27. i nedeľu 28. novembra. V nákupnom dome OC Max Poprad sa bude vakcinovať v sobotu aj nedeľu (27. a 28.11.). Očkovacie tímy sú obchodných centrách a jednom VKOC pripravené v čase od 10.00 do 17.00 hod. aplikovať spolu 4 100 vakcín.

Fungovať budú aj tri krajské veľkokapacitné očkovacie centrá. VKOC v SOŠ technickej na Volgogradskej ulici v Prešove sa otvorí v sobotu 27. novembra. Do šestnástej hodiny tu bude prebiehať podávanie 1. 2. a 3. dávky vakcíny Pfizer/BioNTech. Od 16.00 do 18.00 hod. už očkovanie jednodávkovým Janssenom.

Popradské centrum v SOŠ techniky na Mnoheľovej ulici sprístupní vakcínu Pfizer/BioNTech pre prvoočkovancov aj záujemcov čakajúcich na jej ďalšie dávky v nedeľu 28. novembra. Humenské centrum v priestoroch telocvične Obchodnej akadémie na Komenského ulici bude
verejnosti sprístupnené s vakcínou Pfizer/BioNTech v nedeľu 28. novembra.

Všetky veľkokapacitné centrá budú otvorené od 9.00 do 18.00 hod, pričom medzi 8.00 a 9.00 hod. budú očkovať neregistrovaných záujemcov. Pripravené sú celkovo aplikovať až 3 600 proticovidových vakcín.

Krajská samospráva aj tento víkend príde s vakcínou do Stropkova a Vranova nad Topľou, kde zrealizuje očkovanie v spolupráci s miestnymi samosprávami. V sobotu 27.11. sa uskutoční očkovanie vakcínou Janssen v Mestskom kultúrnom stredisku na ulici Nový riadok v Stropkove. Vo Vranove bude očkovanie jednodávkovým Janssenom realizované v sobotu i nedeľu (27. – 28.11), a to v Mestskej športovej hale na Daxnerovej ulici. Očkovacie tímy PSK chcú v týchto mestách v čase od 10.00 do 17.00 hod zaočkovať približne 1 000 ľudí.

V sobotu 27. novembra sa pod taktovkou kraja realizuje aj očkovanie priamo vo Vysokých Tatrách. „Naším zámerom je napomôcť regiónu pod Tatrami vrátiť sa do lepšej farby covid automatu, a tým tu podporiť i cestovný ruch. Organizujeme ho na štyroch rôznych miestach – v denných centrách v Tatranskej kotline a Tatranskej Lomnici, vo Vile Flóra v Starom Smokovci a Základnej škole Vyšné Hágy. Zaočkovať by sa tu malo okolo 200 záujemcov,“ dodal predseda PSK.

Kraj apeluje na občanov, aby sa na očkovanie v spomenutých termínoch zaregistrovali cez portál www.psk-ockovanie.sk. Svojou registráciou prispejú k zefektívneniu vakcinácie, zároveň predídu
svojmu čakaniu v radoch, a tým vzniku prestojov, ako aj chybovosti pri spracovávaní údajov. Pri registrovaní sa na očkovanie či preočkovanie dostanú dokonca presný čas, kedy sa majú na
očkovacie miesto dostaviť. Benefity registrácie sú teda nesporné a umožňujú skvalitniť fungovanie očkovacích centier. Záujemcovia o vakcínu však budú zaočkovaní aj bez registrácie.

Vo štvrtok a piatok (25. – 26.11.) budú v teréne mobilné očkovacie jednotky župy. Prídu do viacerých obcí pod Tatrami: do Hranovnice, Spišského Štiavnika, Spišského Bystrého, Batizoviec,
Gerlachova, Štôle, Šváboviec, Hôrky, Jánoviec, ale aj individuálne do Starej Ľubovne, Prešova či Vranova nad Topľou. Taktiež do Nižného Hrabovca, Soli, Nižného a Vyšného Hrušova. Vo štvrtok taktiež umožnia vakcináciu v spoločnosti Garret Motion Slovakia Záborské. Vakcínu proti
koronavírusu by na týchto miestach malo dostať spolu až 900 ľudí.

Presný harmonogram najbližšieho očkovania v Prešovskom kraji ( v réžii PSK, ako aj v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach) je zverejnený na webovom sídle kraja www.vucpo.sk.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK