Skip to content
Menu
Menu

PSK začína očkovať deti od 5 rokov na troch miestach

Prečítať článok

Očkovanie proti COVID-19 pre deti vo vekovej kategórii 5-11 rokov bez obmedzení sprístupní Prešovský samosprávny kraj pod svojou taktovkou v piatok 7. januára. Očkovanie detí schválenou vakcínou Pfizer/BioNTech zrealizuje vo svojom prešovskom a popradskom veľkokapacitnom očkovacom centre. O deň neskôr sprístupní detskú vakcínu aj v Humennom.

Do očkovacej stratégie MZ SR v prípade protikoronavírusovej vakcinácie detí od 5 rokov sa zapája aj prešovská župa. Už 7. januára v tejto súvislosti otvára dva očkovacie termíny v Prešove a Poprade a 8. januára pridáva ďalší v Humennom.

Očkovanie detí tu bude realizované za prítomnosti zákonného zástupcu alebo po predložení overeného splnomocnenia, a to vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech, ktorá je na Slovensku pre túto vekovú kategóriu dostupná už bez obmedzenia. Predtým bola určená iba pre vysoko rizikové deti, na základe odporučenia lekára a pri riziku ťažkého priebehu ochorenia. Oproti štandardnej dávke zmienenejvakcíny pre dospelého človeka je deťom aplikované jej tretinové množstvo, resp. k dispozícii budú tzv. detské vakcíny.

Prešovský samosprávny kraj umožní očkovanie detí konkrétne v piatok 7.1. vo svojom veľkokapacitnom očkovacom centre Strednej odbornej školy technickej na Volgogradskej ulici v Prešove, a to vo vymedzenom čase od 13.00 do 17.00 hod. V rovnaký deň vakcínu pre kategóriu 5 až 11 rokov sprístupní aj vo VKOC Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu na Mnoheľovej ulici v Poprade, avšak tu v čase od 9.00 do 13.00 hod.

V sobotu 8. januára bude očkovanie detí 5+ prebiehať aj vo veľkokapacitnom očkovacom centre Obchodnej akadémie na Komenského ulici v Humennom, a to v časovom termíne medzi 15.00 a 16. hodinou.

Všetky zmienené očkovacie termíny určené vekovej kategórii 5-11 rokov sú otvorené len na základe registrácie cez štátnu čakáreň   https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia . Po prihlásení sa na stránke je záujemcovi pridelené najbližšie možné miesto a termín očkovania, ktoré sú následne komunikované štandardne formou SMS a e-mailu.

Harmonogram najbližšieho očkovania všetkých vekových kategórií, teda aj detí, má kraj zverejnený na svojom webovom sídle www.vucpo.sk

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK