Skip to content
Menu
Menu

Rusínska speváčka Ivana Brillová vydáva svoj debutový album Katarina

Prečítať článok

Ivana Brillová prichádza so svojím prvým CD Katarina, na ktorom je 16 nádherných skladieb rôzneho charakteru. Okrem tradičných rusínskych piesní si tam poslucháči vypočujú piesne v šarišskom jazyku, duchovné piesne v špeciálnej úprave, či dokonca baladu Oj chodyla po sadočku z obce Legnava, ktorú speváčka exkluzívne nahrala s klavírom. Album vychádza symbolicky 19.októbra, v deň narodenia jej dvoch detí. A pomyselne sa narodí aj to tretie – CD Katarina.

„Prvá, titulná pieseň, Katarina, je balada, ktorú som si obľúbila, keď ju spieval môj dedko. Je o dievčati, ktoré sa vyspí s chlapom „za peniaze. To všetko vidí jej brat, žaluje na ňu doma a ona si z toho zúfalstva berie život. Na celý tento príbeh sa dá pozerať dvoma pohľadmi – odsúdiť Katarinu ako ľahkú ženu, alebo sa ňa ňu pozrieť ako na chudobné dievča, ktoré sa snaží zachrániť svoju rodinu pred biedou a hladom. Obetuje seba samú, pretože svojich blízkych miluje viac, ako samú seba. Každý z nás si môže vybrať, čomu uverí. A každý si v živote môže písať ten svoj vlastný príbeh, tú svoju vlastnú Katarinu. Každý a každá sme Katarina…, upresňuje Ivana Brillová.

Na svojom albume však nespieva sama. Dve piesne zaspieva aj legendárna ženská spevácka skupina Jastrabčanky – najstaršia žijúca generácia speváčok zo Šarišského Jastrabia, odkiaľ I. Brillová pochádza. Pozvanie tiež prijal aj spevácky zbor sv. Romana Sladkopevca, Zuzana Džurňáková a Natália Gálová.

„Keď som začala pred troma rokmi písať album, veľmi som váhala, ktorú ľudovú kapelu osloviť. Jednou z možností bola ľudová hudba Radoslava Kertisa a ja som šťastná, že som si ich vybrala. Chlapci perfektne pochopili celú myšlienku albumu a tvorenie tak išlo veľmi jednoducho, dopĺňa speváčka.

Celý album bol nahratý u Samuela Pospíšila v Lipanoch. O všetky profesionálne fotografie, ako aj o titulnú fotografiu, ktorá bola odfotená v skanzene v Starej Ľubovni, sa postaral Ján Saloň. Celé CD graficky spracoval Ján Kušnír.

„Celý album je jedným veľkým poďakovaním. Mojej rodine, rodnej dedine. Ale aj všetkým, ktorí na ňom spolupracovali. Ďakujem všetkým, ktorí do toho vložili kus seba rovnako. Pevne verím, že tento album zanechá stopu v každom, kto ho bude počúvať, uzatvára Ivana Brillová.

Speváčka pokrstí 20.januára 2024 v jej rodnej obci.

„Ani na chvíľu som s krstom albumu neváhala. Vedela som, že sa to musí odohrať tam, kde sa to všetko začalo. Album sa musí pokrstiť na doskách, na ktorých som ako žiačka vystupovala a spievala prvýkrát. Pozývam všetkých milovníkov nie len ľudovej hudby do domu kultúry v Šarišskom Jastrabí, kde vás čaká nádherný kultúrny program, upresňuje speváčka Ivana Brillová.

Ivana Brillová je mladá talentovaná speváčka s koreňmi v rusínskej obci Šarišské Jastrabie. V rámci svojej umeleckej tvorby sa zameriava prevažne na prezentáciu rusínskej ľudovej piesne v sólovom i skupinovom prevedení aj so špeciálnymi úpravami. Do svojho repertoára zahrnula tiež šarišské ľudové piesne, rovnako aj piesne duchovné, ku ktorým má silný citový vzťah i vďaka osobe jej starého otca, dlhoročného kantora v miestnom chráme. Práve piesne z rodného Šarišského Jastrabia jej pomohli dostať sa až do finále šou Zem spieva 3.

Ivana Brillová

Instagram: @ivana_brillova