Skip to content
Menu
Menu

Sabinov požiada štát o pôžičku, výdavky okresali

(ako) – Dopady koronakrízy, podobne ako iné mestá, očakáva aj Sabinov. Odhadujú výpadok, podobne ako iné mestá aj Sabinov. Vedenie mesta odhaduje výpadok príjmov vo výške 303-tisíc eur. Chcú sa uchádzať o štátnu pomoc vo forme návratného finančného príspevku.

„Na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva sme pripravili materiál pre poslancov, keďže sa chceme uchádzať o pôžičku od štátu. Samozrejme, ide to do úverového zaťaženia, mesto je však v dobrej finančnej kondícii. Úverové zaťaženie je momentálne okolo 12,5 percenta. Trocha by sa to číslo zhoršilo, ale je prísľub, že po reforme verejnej správy by táto pôžička mohla byť v roku 2024 pretransformovaná do dotácie alebo grantu. Môže sa stať, že prvú splátku zaplatíme a zvyšné tri budú pretransformované,“ povedal primátor mesta Michal Repaský.

Šetriace opatrenia

Už pri druhej zmene rozpočtu mesto zredukovalo kosenie, opravy a vlastné investičné akcie. „Šetrilo sa na správe mesta a v každej mestskej organizácii. Najviac utrpela kultúra a šport. To je práve to, čo chceme teraz ľuďom ponúknuť. Pripravujeme jesenný festival a šport sa rozbieha veľmi pekne, aj keď za sprísnených hygienických opatrení,“ vysvetlil primátor.

Náklady, ktoré si vyžiadali protiepidemické opatrenia mesto ešte nemá definitívne zrátané. Približne 15-tisíc eur vynaložili na dezinfekciu priestorov mestského úradu. Ďalšie financie išli na dezinfekciu zastávok pre dopravu a verejné plochy.

 

Ilustračné foto: infoma.sk