Skip to content
Menu
Menu

Staň sa súčasťou záchrany sušiarne, podpor OZ Vegetabil

Už v štádiu začiatku devastácie, sa podarilo občianskemu združeniu Vegetabil – sušiareň liečivých rastlín dostať unikátnu sušiareň liečivých rastlín v Hanušovciach nad Topľou do svojej správy. Ako hovorí historik a zakladajúci člen občianskeho združenia, Ondrej Glod, je pol hodiny po dvanástej.

Aj vďaka pomoci darcov sa môžeme hneď pustiť do prekrytia strechy, aby sušiareň prežila nasledujúcu zimu. Takmer storočná sušiareň mohla byť zničená, ak by si jej krásu, ale i znehodnocovanie nevšimli miestni aktivisti. Prispejte počas givingtuesday na občianske združenie Vegetabil a staňte sa súčasťou jej silného príbehu.

Vzácnu pamiatku postavil židovský podnikateľ Alexander Wohl, ktorý byliny vyvážal do českých a švajčiarskych farmaceutických firiem. Napriek tomu, že išlo o unikátnu stavbu a obchod prosperoval, sušiareň postihol neľahký osud v dôsledkoch druhej svetovej vojny. Nasledujúci majitelia už neboli úspešní v tomto podnikaní, posledný súkromný majiteľ prepísal pamiatku na bezdomovca a dnes chátra.

Po nevyhnutnej oprave čaká OZ Vegetabil rozhodovanie o ďalšom osude. Sušiareň potrebuje prejsť náročnou rekonštrukciou. OZ Vegetabil sa bude usilovať dostať sušiareň do svojho vlastníctva a snom je obnoviť jej činnosť, aby ju mohli návštevníci obdivovať v plnej kráse pri šálke bylinkového čaju.

Napriek neúnavnej práci dobrovoľníkov to nezvládneme bez Vašej finančnej podpory. Pozývame Vás priložiť ruku k dielu svojim príspevkom, ale i navštíviť Hanušovce a pristaviť sa pri tejto pôvabnej pamiatke. Pomôcť môžete i materiálne, i svojím časom. Ku prekrytiu strechy potrebujeme zapožičať lešenie. Vzhľadom ku komplikovanej situácii, by sa nám zišiel i právnik.

Taktiež hľadáme ľudí, ktorý by nám urobili preklady webovej stránky do jidiš a ruského jazyka.

Zuzana Hrehová
www.vegetabil.sk