Skip to content
Menu
Menu

Svetový deň pohybu: Menej chorôb, kvalitnejší spánok, stop emočnému prejedaniu

Prečítať článok

„Nemám čas, musím ešte toho veľa stihnúť. Som veľmi unavená. Nedokážem sa prekonať.“ Poznáte aj vy dôverne tieto vety? Dnešná doba je plná plánov, pracovných povinností a neustáleho zápasu so stresom. V takejto záplave každodenných úloh cvičenie často ide na vedľajšiu koľaj. Práve na dôležitosť pohybu v našom živote apeluje Svetový deň pohybu, ktorý pripadá na 10. mája. Preto neváhajte a začnite cvičiť už dnes! Vaše telo i myseľ vám za to budú vďačné.

Viac endorfínov, menej stresu

Pravidelný pohyb predchádza vzniku chronických ochorení, zlepšuje citlivosť buniek na inzulín a tým chráni pred vznikom diabetu, dokonca vie už diagnostikovaným cukrovkárom pomôcť udržať hladinu glukózy v stabilných hladinách.

Stačí sa hýbať a výsledok je zjavný! Pravidelný pohyb v akejkoľvek forme má pozitívny efekt na hladinu cholesterolu v krvi, znižuje zlý cholesterol LDL a  zvyšuje hladinu HDL – dobrého cholesterolu. Vysoký cholesterol sa spája s obezitou, diabetom, vysokým krvným tlakom či aterosklerózou, ktoré bývajú spoločnými menovateľmi napríklad aj pri infarkte.

Cvičenie spôsobuje chemické zmeny v mozgu, a to aj v centrách, ktoré ovplyvňujú našu náladu. Pravidelný pohyb zvyšuje citlivosť mozgu na sérotonín a norepinefrín. Ide o hormóny hrajúce rolu pri našej nálade. Šport zvyšuje tvorbu endorfínov – hormónov šťastia, po tréningu sa cítime šťastní a plní energie.

Viac pohybu prináša kvalitnejší spánok, znižuje hladiny stresu či dokonca znižuje chuť do jedla pri emočnom prejedaní sa. Štúdie priniesli mnohé pozitívne výsledky, napríklad že šport je účinným liekom v terapii psychiatrických ochorení, akými sú napríklad depresia, poruchy príjmu potravy, Alzheimerova choroba či demencia.

Pohyb je však aj účinným pomocníkom v liečbe pacientov po cievnej mozgovej príhode či pri diabete, skleróze multiplex, bolestiach hlavy a mnohých ďalších ochoreniach.

Čo sa s naším telom stane, keď mu nedoprajeme pravidelný pohyb?

Fyzická inaktivita je spojená s únavou – psychickou aj fyzickou, so zlou náladou, s nekvalitným spánkom, tendenciou prejedať sa. Zhoršuje chronické ochorenia, ak nimi trpíte, respektíve zvyšuje riziko ich vzniku, pričom ide hlavne o vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol či diabetes mellitus. Absencia pohybu – dokonca aj krátkodobá – môže viesť k nárastu viscerálneho tuku, ktorý je rizikovým faktorom pre väčšinu už spomenutých ochorení