Skip to content
Menu
Menu

V Galérii Átrium vystavuje maliar Madarassy György Tamás

Prečítať článok

(pv) – Galéria Átrium v Prešove sprístupní vo štvrtok 13. januára 2022 výstavu, ktorú autor obrazov Madarassy György Tamás nazval NATURA. Z pandemických dôvodov organizátori rušia plánovanú oficiálna vernisáž výstavy. Diváci si však môžu diela umelca prísť pozrieť individuálne denne do 25. februára 2022.

Maliar a pedagóg Madarassy György Tamás sa narodil 25. 8. 1947 v umeleckej rodine v rumunskom meste Baia Mare. Strednú umeleckú školu absolvoval v roku 1966 v Kluži, kde neskôr študoval aj maľbu na Akadémii výtvarných umení Iona Andreescu, ako žiak Gábora Miklóssyho. Diplom získal v roku 1974.

V zrelom veku, ako 41-ročný sa umelec presťahoval do Maďarska, kde žije a tvorí v meste Nyíregyháya. Venuje sa prevažne olejomaľbe na plátno. V poslednej dobe našiel záľubu v maľbe akrylom.

V období života v Rumunsku sa výtvarník venoval hlavne figurálnej tvorbe, čo vyplývalo z celospoločenskej objednávky. Po uvoľnení režimu začal inklinovať k prírode a naplno sa inšpiruje vlastnými zážitkami.

V jeho tvorbe dominuje krajina. Jeho kompozície sa vyznačujú náladou a emocionálnou inakosťou. Pri stvárnení krajiny vždy hľadá niečo malé, čo mu dáva príležitosť rozžiariť farby a zvýrazniť detail. Čo sa týka palety farieb, nešetrí zelenou a obľubuje aj zemité žlto-hnedé odtiene. Figurálne kompozície majú štíhlejšiu líniu, zvučnú farebnú schému.

Jeho diela mali možnosť vidieť diváci na vyše 300 výstavách, či už išlo o kolektívne alebo individuálne výstavy a to v Maďarsku, Rumunsku, Nemecku, Švédsku, Taliansku, Poľsku a na Slovensku.

Postupne sa Madarassy stal členom viacerých umeleckých organizácií. Od roku 1981 je členom Zväzu rumunských umelcov. Po presídlení do Maďarska sa stal členom Zväzu maďarských výtvarných a úžitkových umelcov ako aj Národnej asociácie maďarských výtvarných umelcov. A tiež je členom Švédskej asociácie výtvarných umelcov aj viacerých medzinárodných tvorivých táborov.

Umelec má na svojom konte zaujímavé ocenenia. V roku 1976 dostal v meste Hajdúböszörmény Cenu Miklósa Káplára. V roku 1990 mu udelilo mesto Nyíregyháza Cenu za zásluhy. A v roku 2005 mu pribudla Cena mesta Baia Mare za umenie.

Prešov a Nyíregyháza sú partnerské mestá, ktoré budujú živé kontakty aj medzi umeleckou obcou. Vďaka tomu sa Madarassy v roku 1997 zúčastnil ako zástupca partnerského mesta Nyíregyháza na pozvanie prešovskej radnice na medzinárodnom plenéri, ktoré organizovalo mesto Prešov pri príležitosti 760. výročia prvej písomnej zmienky o meste.

Ďalší kontakt s Prešovom mal v roku 2007, keď sa zúčastnil na plenéri v Galérii Átrium, kde sa potom aj prezentoval výstavou figurálnej tvorby. V roku 2011 bol  v Prešove na týždennom umeleckom  pobyte, po ktorom mal v Galérii Átrium svoju prvú samostatnú výstavu. Svoju tvorbu tu prezentoval aj na viacerých Vianočných salónoch a jubilejných výstavách.