Skip to content
Menu
Menu

V okrese Bardejov sa bude plošne testovať už o pár dní

Prečítať článok

(ako) – V lokalitách, kde je vírusom Covid-19 nakazených výrazne vyšší počet ľudí sa začne s pilotným testovaním už o pár dní. Na východe ide o okres Bardejov a ďalšie tri okresy na Orave. Testovanie je predbežne naplánované na 23. – 25. októbra v najkritickejších okresoch a to v Námestove, Dolnom Kubíne, Tvrdošíne a v Bardejove.

Keďže aj medzi zdravotníkmi je pomerne vysoký výpadok zamestnancov, testovanie má zabezpečiť armáda.

Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková potvrdila, že v pilotnej časti na Orave a v Bardejove budú odbery zabezpečené vojenskými zdravotníkmi a zdravotníkmi Hasičského a záchranného zboru SR. K tomuto počtu bude potrebné doplniť zdravotníkov z civilného sektora.

Pôjde o zhruba dvesto vojakov a sto príslušníkov HaZZ, ktorých navyše doplnia zdravotníci z civilného sektora. Intenzívne rokujú s ministerstvom zdravotníctva, a by našli spoločné riešenie, ktoré sa bude dať uplatniť v praxi.

Plán na celoplošné testovanie

Hlavná časť testovania sa uskutoční v dňoch od 30. októbra do 1. novembra 2020 a v dňoch od 6. až 8. novembra 2020, pričom aktuálne je identifikovaných takmer 5 000 odberných miest. Ako na svojej webovej stránke informuje Ministerstvo obrany, ľudí bude testovať personál so zdravotníckym vzdelaním, nie preškolení vojaci.

Pripravené postupy

Ozbrojené sily SR majú k testovaniu nateraz pripravené základné postupy, ktoré aktuálne konkretizujú a konzultujú so zdravotníkmi a samosprávami. Po príchode občana na miesto testovania bude ako prvá spracovaná potrebná administratíva (niekoľko zákonom stanovených formulárov).

Následne postúpia na odberné miesto, kde ich zdravotníci otestujú prostredníctvom výteru z nosohltana. Po odobratí vzoriek sa občania presunú do priestoru, kde počkajú na výsledok, ktorý bude k dispozícii o cca 15 až 30 minút.

V prípade pozitívneho výsledku bude testovaná osoba priamo na mieste oboznámená s povinnosťami a bude informovaná o ďalšom postupe. V súčasnosti sa pracuje s alternatívou, kedy by pozitívna osoba absolvovala domácu karanténu podľa platných usmernení úradu verejného zdravotníctva. „V tejto súvislosti zdôrazňujeme, že uvedené informácie predstavujú základný plán postupu, ktorý bude ešte dopracovaný podľa stanoviska právnikov a zdravotníkov,“ uvádza rezort na svojej webovej stránke.

Testy pre Slovensko nakladajú v Soule v Južnej Kórei do Antonov An-124 Ruslan.

Logistika

V rámci organizácie operácie Spoločná zodpovednosť rezort obrany zabezpečí logistickú časť operácie spojenú s rozvozom materiálu a osôb. Zároveň poskytne riadiacu a komunikačnú infraštruktúru, tzn. na riadenie operácie bude rozvinutá sieť regionálnych veliteľstiev na báze vojenských posádok, ktorých je aktuálne 16. Tie budú riadiť odberné miesta vo svojej pôsobnosti.

Zároveň budú mať pridelené mobilné odberné tímy, ktoré budú určené na posilnenie odberných miest tam, kde by došlo k väčšiemu množstvu testovania. Rovnako budú môcť byť vyslané k imobilným občanom, prípadne k malým komunitám, kde by nebolo efektívne zriadiť samostatné odberné miesto (táto možnosť sa v súčasnosti vyhodnocuje).

Foto: FB Igor Matovič