Skip to content
Menu
Menu

V Prešove pribudne 150 vtáčích búdok

(ako) – V 23-och lokalitách na území mesta Prešov už čoskoro pribudne 150 nových vtáčích búdok. Ich osádzanie bude prebiehať od 10. 3. do 26. 3. 2021. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, lokality boli vyberané podľa hustoty zastúpenia stromov vo verejnej zeleni, aby mali vtáky dostatok obživy pri výchove mláďat.

Búdky rozmiestnia  prevažne v parkoch, malých parčíkoch, rozptýlenej zeleni v rámci mestských častí, ktorá zabezpečí pokojné prostredie pre vtáčie mláďatá. „Snahou mesta je vytvoriť pre vtáctvo také podmienky, aby zastupiteľnosť vtáčích druhov a obsadenie vtáčích búdok na území Prešova bola čo najväčšia,“ vysvetlil hovorca Vladinír Tomek.

Dodal, že každá vtáčia búdka bude označená popisným číslom. Dôvodom je postupný výskum početnosti a druhového zastúpenia vtákov, ktorý mesto plánuje urobiť v letných mesiacoch.

„Všetky búdky budú ošetrené ekologickou povrchovou lazúrov do exteriéru. Rozoznáte ich podľa erbu mesta Prešov v ľavom rohu. Najnižšiu cenovú na dodanie a osadenie 150 vtáčích búdok v celkovej cene 3 172,98 eur s DPH predložili Technické služby mesta Prešov, a.s. v spolupráci so spoločnosťou BAT-MAN, s.r.o., ktorá sa podieľa na ich výrobe,“ povedal o cene a výrobcovi búdok hovorca mesta.

Foto: prešov.sk


Vedeli ste že:
Jedna zo sýkoriek spotrebuje počas kŕmenia mláďat 120 miliónov vajíčok hmyzu, 150 tisíc húseníc a 75 kilogramov imág, čo je dospelý lietajúci hmyz? Potrebujú prežiť, lebo ich význam v prírode je veľký. Ničením škodcov udržiavajú biologickú rovnováhu.

Sýkorky sa v zime objavujú v skupinách.. / Foto: zahradnecentrum.cz