Skip to content
Menu
Menu

V roku 2020 sa v Prešove narodili aj deti s menami ako Gopal, Hakan či Sansa alebo Luna

Prečítať článok

(ako) – V roku 2020 sa podľa štatistík Matričného úradu v Prešove narodilo 2642 detí, z toho 1302 dievčat a 1340 chlapcov. Medzi novonarodenými deťmi bolo aj 30 dvojičiek. K najobľúbenejším  menám novorodencov v roku 2020 patrili Mária a Jakub.

Rodičia však dávali často dcéram aj mená ako Sofia, Tímea, Ema, Sára, Eliška, Viktória, Anna, Natália, Nina a Mia. Pre synov vyberali najčastejšie mená Jakub, Samuel, Tomáš, Lukáš, Sebastián, Matej, Michal, Filip, Martin, Peter či Oliver. Pribudli však aj netradičné mená ako Sansa, Elif, Liora, Luna, Harini, Hande a Hazal. Matričný úrad v Prešove eviduje aj niekoľko netradičných chlapčenských mien, ako Gopal, Ateš, Hakan, Toprak, Sinan, Faruk či Liam.

Rodiny si založilo 502 párov

V Prešove vlani uzavrelo manželstvo 502 párov. Matrika na prešovskej radnici eviduje 195 úradných sobášov. Manželstvo vlani uzavrelo aj 16 cudzincov z Brazílie, Českej republiky, Poľska, Ruska, Talianska, Španielska, Filipín, Ukrajiny, Indie, Bulharska či Grécka. Manželstvá sa najčastejšie uzatvárali v septembri a auguste.

V knihe úmrtí Matričného úradu je za rok 2020 zapísaných 1 727 ľudí, z toho 887 mužov a 840 žien. Matričný úrad eviduje aj úmrtia 11 cudzincov.

Foto: presov.sk