Skip to content
Menu
Menu

V Stropkove silvestrovský ohňostroj nebude

Mesto Stropkov v tomto roku nebude organizovať silvestrovské oslavy a nebude zabezpečovať ani silvestrovský ohňostroj. Podľa radnice to nie je otázka financií, keďže na tento účel mali v rozpočte vyčlenené prostriedky. Oficiálne vítanie Nového roka v Stropkove zrušili v roku 2019, kedy reagovali na tragédiu, ktorá sa odohrala v Prešove na Mukačevskej ulici.

Nasledujúce roky 2020 a 2021 sa niesli v znamení pandémie a s ňou súvisiacich obmedzení, preto opäť upustili od organizácie silvestrovských osláv. Na sklonku aktuálneho roka zaregistrovali viacero podnetov týkajúcich sa koncoročného ohňostroja a prípadného programu na námestí.

„Zo skúseností spred roku 2019 vieme, že tradičné oslavy Silvestra na Námestí SNP už napriek snahe organizátorov nemali požadovanú úroveň a ani návštevnosť programu nebola vysoká. Jedným z motívov pre naše rozhodnutie boli aj opakujúce sa podnety psíčkarov či ochrancov zvierat, ktorí dlhodobo upozorňujú na negatívny vplyv ohňostrojov

a zábavnej pyrotechniky na zdravie zvierat. V blízkosti tunajšieho námestia sa navyše nachádza náš unikátny Park zvierat a z minulosti vieme, že práve počas Silvestra došlo aj k niekoľkým úhynom,“ vysvetlil primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Práve na podporu aktivít Parku zvierat súvisiacich s ochranou fauny presmeruje mesto rozpočtovanú položku 2000 eur pôvodne plánovanú na mestský ohňostroj.

„Vo sviatočnom období upriamujeme svoju pozornosť na dopĺňanie vianočnej výzdoby mesta, ktorá spríjemňuje atmosféru v Stropkove už od Mikuláša. Takisto smerujeme naše úsilie do prípravy Vianočných remeselných trhov na námestí. V predvečer Silvestra tiež v Sanktuáriu organizujeme chrámový koncert huslistu Martina Petríka a jeho hostí. Veríme, že obyvatelia Stropkova nebudú kvôli chýbajúcemu silvestrovskému ohňostroju ochudobnení o príjemné chvíle strávené v našom meste,“ dodal primátor.

Peter Novák
Ilustračné foto: mesto Stropkov