Skip to content
Menu
Menu

Vandruj s nami pre lepší východ

Prečítať článok

Karpatská nadácia už 17. septembra pozýva jednotlivcov, skupiny priateľov, celé rodiny i firemné tímy prekonať samých seba počas 13. ročníka jedinečného darcovského turistického pochodu Karpatská vandrovka po hrebeni Volovských vrchov. Registrácia je otvorená do 4. septembra 2022  na www.karpatskavandrovka.sk. Štartovné pre jednotlivca je 35 eur.

Karpatská vandrovka 2022 – Pozvánka:

Pochod v divokej prírode s dĺžkou 50 km prebieha v stredne náročnom až náročnom teréne, začína sa už o 5:00 a trvá priemerne 14 hodín. Medzi jeho výzvy patrí teda aj skoré ranné vstávanie. Zážitok z východu slnka na hrebeni vám to však vynahradí. Tým, ktorí až tak neveria svojej kondičke alebo ich priveľká výzva neláka, organizátori pripravili polovičnú – 25 km dlhú trasu so štartom na chate Erika pod Kojšovskou hoľou. Rodiny s deťmi môžu prejsť 6 km trasu so štartom v areáli Čičky.

Mapa:

Účastníci vandrovky si môžu vytvoriť vlastnú darcovskú výzvu a zapojiť do nej svoje okolie. Jednotlivec alebo tím, ktorý takto získa najvyššiu sumu, bude odmenený v podobe sprievodcu Štefana Matisa, ktorý nedávno v Karpatoch objavil nový vtáčí druh, a dostane výklad o faune a flóre Volovských vrchov.

„Karpatská vandrovka vedie po Ceste hrdinov SNP a ponúka nádherné výhľady od nížin Maďarska až po Vysoké Tatry. Najradšej mám oblasť pod Volovcom, prastaré lesy po ceste od Čučmi či Pače, Zlatý stôl, hôľne partie v oblasti Bielej skaly či Hekerovej, to sú zachovalé miesta, ktoré dýchajú minulosťou,“ hovorí zanietený turista, horolezec, profesionálny ochranár a autor vandrovky Štefan Matis.

Každý účastník Karpatskej vandrovky finančne prispeje do Fondu Máme radi východ Karpatskej nadácie, ktorý bude použitý na podporu najlepších projektov aktívnych občanov pre zlepšenia života na východnom Slovensku. Za 12 rokov Karpatská nadácia vďaka darom od vandrovníkov prerozdelila cez  Máme radi východ sumu 75 688 eur. Podporila 55 skvelých projektov zameraných na stretávanie sa ľudí, nekomerčnú kultúru a tvorivosť či zdravý životný štýl. Podpora smerovala do 39 miest a obcí na východnom Slovensku.

„Podpora účastníkov Karpatskej vandrovky nám už roky umožňuje podporiť zaujímavé iniciatívy na východe Slovenska, ktoré v sebe nesú ducha Karpatskej vandrovky. Účastníci vandrovky majú možnosť hlasovať kam spoločne vyzbieraná podpora putuje a teda prostredníctvom vandrovky vytvárame jedinečnú komunitu aktívnych ľudí, ktorým záleží na východe.” dopĺňa Veronika Miškech Fričová z Karpatskej nadácie.

Prekonaj sám seba, spoznaj krásy Volovských vrchov a pomôž rozvoju východného Slovenska.

Gabriela Krestián Kuchárová