Skip to content
Menu
Menu

Vo Vysokých Tatrách opäť premávajú historické električky

(ako) – Jazdu historickými električkami si návštevníci Vysokých Tatier mohli vychutnať už počas uplynulého víkendu pri otvorení letnej sezóny. Slovenské veľhory si mohli prezrieť z historických súprav Kométa a Trojča.

Kométa bude celé leto premávať na trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica. Pripojené bude mať aj historické vozne TEVD 12 a TEVD 16. „Najstarší z nich, takzvaný letniak bol vyrobený v roku 1908 a cestovanie v ňom je skutočným zážitkom, nemá totiž žiadne okná. Pre návštevníkov, ktorí prídu v sobotu je nachystaná jazda Trojčaťom na trase Poprad – Starý Smokovec – Štrbské Pleso,“ hovorí výkonný riaditeľ Občianskeho združenia Veterán klub železníc Poprad Ján Sabaka.

Za Trojča počas leta pripoja aj unikátny nákladný vozeň v ktorom si cestujúci budú môcť odviezť aj bicykel či kolobežku. „Sprístupníme im tak vyššie položené cyklotrasy, aby nemuseli šliapať hore kopcom,“ približuje Sabaka.

„Kométa bola vyrobená v továrni Ganz Budapešť ešte za čias Rakúsko-Uhorskej monarchie v roku 1912 ako jeden jediný kus. Na trať sa dostala o rok neskôr. Najskôr vozila poštu, nákladné vlaky a od roku 1922 aj snehový pluh. Umožnila tak celoročnú prevádzku tatranskej železnice. Trojča bola jedna z osemnástich električiek vyrobená pri modernizácii tatranskej dráhy pred Majstrovstvami sveta v klasickom lyžovaní v roku 1970. Jej červené laminátové sedadlá si snáď pamätá každý z nás, keď ako dieťa cestoval na túru alebo za inými zážitkami v Tatrách,“ povedal viac o histórii električiek Sabaka.

Cestovné lístky aj online

Tohtoročnou novinkou je možnosť zakúpenia si cestovných lístkov online. O električky je podľa riaditeľa veľký záujem a tak si cestujúci, ktorí plánujú cestu, môžu lístky kúpiť z pohodlia domova. Na stránke www.tatranskaelektricka.sk nájdu formulár. Online predaj sa uzatvára večer pred prvou jazdou.

„Tatranská železnica je ekologická a aj naše električky poháňa elektrický prúd už od roku 1908. Odporúčame preto návštevníkom Tatier aby svoje automobily nechali doma a do hôr, či medzi strediskami sa presúvali práve ekologickou tatranskou železnicou. Ak práve zastihnú naše historické električky, budú mať bonus navyše. Prenesieme ich o 100 rokov späť,“ dopĺňa Sabaka.

Cestujúci sa môžu čo sa týka pandémie v električkách cítiť bezpečne. Personál dbá na dodržiavanie protiepidemických opatrení.

Bezpečné cestovanie

„Nedávny výskum vedcov zo Slovenskej akadémie vied potvrdil, že cestovanie vlakmi je úplne bezpečné. Aj tie naše historické sú čistené a udržiavané nad rámec opatrení. Cestujúci si okrem toho môžu otvoriť okno alebo sa posadiť do letného vyhliadkového vozňa a dýchať čerstvý tatranský vzduch,“ uisťuje Sabaka.

Foto: Veterán klub železníc Poprad