Skip to content
Menu
Menu

Záhadný nález na hrade Šariš, nevylúštili ho ani v Londýne

(ako) – Boli niekedy na hrade Šariš aj alchymisti? Mal niektorý z hradných pánov blízko k prvým vedeckým poznatkom alebo podporoval šarlatánov? Naznačuje to záhadný nález. Olovená tabuľka so znakmi, ktoré zatiaľ nikto nevie rozlúštiť. Dokonca ani v Londýne.

„Na hrade sme našli olovenú tabuľku asi veľkosti dlane, do ktorej sú vyryté znaky, ktoré nikto na svete nevie rozlúštiť. Poslali sme to do Londýna, ani tam to nevedeli povedať, ale odpovedali nám, že pravdepodobne sú to alchymistické znaky. Takže idea je vytvoriť interaktívnu expozíciu, kde by ľudia mohli vidieť, ako si v stredoveku predstavovali hľadanie kameňa mudrcov, elixíru lásky alebo večného života,“ poodhalil tajomstvo nálezu správca hradu Ladislav Babuščák.

Nová expozícia

Po tomto náleze vznikol nápad vytvoriť na hrade alchymistickú expozíciu. Pri plánovaní kde, padlo rozhodnutie umiestniť ju do bašty Alžbetka, ktorá je na hrade najstaršia aj najviditeľnejšia z okolia.

„Je to jedna z najstarších bášt na hrade. Niekedy stála samostatne, je jediná viditeľná z Veľkého Šariša. Alžbetkou ju voláme preto, lebo sa k nej viaže povesť o princeznej Alžbetke, ktorá z nej vraj skočila z nešťastnej lásky, ale pád prežila,“ uviedol správca hradu Ladislav Babuščák.

Záhadný nález na hrade Šariš
Záhadný nález na hrade Šariš

Kto priviedol na hrad alchymistov?

Zo všetkých hradných pánov to najpravdepodobnejšie mohol byť Ján Jiskra z Brandýsa. Hrad obsadil so svojimi kapitánmi a družinou na podnet kráľovnej Alžbety. Doma sa pohyboval v prostredí plnom alchymistov a možno jeden z nich alebo aj viacerí prišli na hrad spolu s jeho družinou. V roku 1461 hrad obliehal Štefan Zápoľský a vyhladovaním donútil bratríkov hrad opustiť.

Na obnove hradu Šariš z 13. storočia sa pracuje už najmenej 10 rokov. Patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Podľa správcu Ladislava Babuščáka je teraz zrekonštruovaná asi polovica hradu a pred združením Hrad Šariš stojí ešte veľa práce. Obnova doteraz stála asi 2,5 milióna, z toho štát prispel sumou 2 milióny eur.

Foto: velkysaris.sk