Skip to content
Menu
Menu

Zamestnanci SAD Prešov sú v štrajkovej pohotovosti, žiadajú vyššiu mzdu

Prečítať článok

(ako) – Vyjednávajú s vedením s SAD Prešov o zvýšení miezd už takmer rok, ale bez výsledku. V utorok sa preto rozhodli vstúpiť do štrajkovej pohotovosti. Chystajú aj ďalšie protesty. Najbližší bude už zajtra. Nevylučujú ani ostrý štrajk.

SAD Prešov má podľa dostupných informácií okolo 350 zamestnancov, z toho je 230 vodičov. Od svojho zamestnávateľa požadujú zvýšenie platov o 40 centov na hodinu, najmä pre vodičov a ďalšie sociálne výhody. V súčasnosti je ich tarifná hodinová mzda 3,60 eur.

Keďže ani po desiatich mesiacoch kolektívneho vyjednávania nedošlo k dohode, dospeli sme k tomu, že je to patová situácia. Takže na výboroch základných organizácií sme sa dohodli a rozhodli, že požiadame Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR o určenie sprostredkovateľa a zároveň vyhlasujeme štrajkovú pohotovosť z dôvodu nedohody pri kolektívnom vyjednávaní,“ uviedol predseda základnej organizácie Odborový zväz (OZ) KOVO SAD Prešov, prevádzka Bardejov, Jozef Želinský.

Vo svojich požiadavkách nie sú jediní. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR  pripravuje  sériu protestných zhromaždení po celom Slovensku. Jedno bude už dnes v Košiciach. Druhé zajtra v Prešove.

Hlavným dôvodom je zhoršovanie sociálnych štandardov, o ktorých uvažuje vláda SR a nemôžeme s nimi súhlasiť,“ povedal za OZ KOVO Jozef Balica.

 

Foto: TASR