Skip to content
Menu
Menu

Zamestnanci zariadení sociálnych služieb v kraji sa začali očkovať

Prečítať článok

(ako) – V Prešovskom kraji sú aktuálne evidované prípady ochorenia na Covid-19 v 16 zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) v pôsobnosti župy. Len v 9 zariadeniach tento problém momentálne nemajú. Zamestnanci zariadení sa už postupne očkujú.

Vedenie jednotlivých zariadení pravidelne monitorujú situáciu s hygienikmi. Klientov testujú v dvojtýždňových intervaloch. „Okrem toho je na dennej báze  vykonávané aj testovanie príznakových klientov alebo zamestnancov, eventuálne testovanie osôb, ktoré prišli do kontaktu s infikovaným prípadom. Týmto spôsobom sa nám podarilo zachytiť pozitivitu hlavne u zamestnancov, čím sa eliminovalo rozšírenie ochorenia do zariadení,“ vysvetlila hovorkyňa prešovskej župy Dáša  Jeleňová. Ako ďalej informovala, najvypuklejšia situácia je v Centre sociálnych služieb (CSS) Dúbrava, kde je infikovaných 24 prijímateľov a sedem zamestnancov. V Domove sociálnych služieb (DSS) v Giraltovciach je 11 pozitívnych prijímateľov sociálnej služby a päť zamestnancov a v CSS Zátišie v Snine sú nakazení siedmi klienti a štyria zamestnanci.

Ako bude prebiehať očkovanie?

Podľa hovorkyne Jeleňovej, očkovanie zamestnancov ZSS  je zakomponované do prvej vlny vakcinácie. Môžu využiť vakcinačné centrá, ktoré vytvorili nemocnice v Prešove, Poprade a v Humennom.

Ľubovnianska nemocnica spustila tento týždeň očkovanie u dvoch verejných a troch neverejných poskytovateľov sociálnych služieb na území Staroľubovnianskeho okresu.

„Zo zariadení sociálnych služieb PSK možnosť očkovania využilo spolu 77 zamestnancov Domova pre seniorov (DPS) v Starej Ľubovni a DSS v Legnave. Prostredníctvom tohto zdravotníckeho zariadenia by v nasledujúcich dňoch malo prebehnúť očkovanie zamestnancov aj ďalších zariadení sociálnych služieb v kraji,“ informovala hovorkyňa Jeleňová.

 

Ilustračné foto: Daniel Schludi