Skip to content
Menu
Menu

Polícia a splnomocnenec vlády pre rómske komunity apelujú na politikov, aby sa vyvarovali kupovania hlasov

Prečítať článok

7.6.2024 (SITA.sk) – Policajný zbor v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu upozorňuje na opakujúci sa problém volebnej korupcie, ktorá býva často spojovaná s hlasovaním v rómskych osadách.

Ako sa uvádza v spoločnom vyhlásení viceprezidenta Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislava Polakoviča a splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Alexandra Daška, spoločne apelujú na politikov, aby sa vyvarovali takéhoto konania, keďže ide o trestný čin.

Priebeh volieb budú monitorovať

„Nevyužívajme zraniteľnosť Rómov pre svoj prospech,“ apeloval na kandidátov Daško. Zároveň tiež vyzýva Rómov, aby sa nedali zmanipulovať k takémuto konaniu.

„Priebeh volieb bude veľmi dôsledne monitorovaný a akýkoľvek priestupok bude v zmysle zákona riešený,“ doplnil splnomocnenec.

Podľa Polakoviča do dnešného dňa neeviduje polícia podnet k možnému narušeniu priebehu volieb.

Podozrenie je potrebné ohlásiť

„Máme však operatívne informácie v súvislosti s volebnou korupciou, ktorá by mala byť páchaná v marginalizovaných komunitách. Z uvedeného dôvodu budeme preventívne pôsobiť na týchto miestach tak, aby sme zabezpečili bezproblémový priebeh volieb. V prípade akýchkoľvek podnetov týkajúcich sa volebnej korupcie sme pripravení konať,“ vyhlásil policajný viceprezident.

Dodal, že akékoľvek podozrenie na porušenie zákona v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu je potrebné ohlásiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo 158.

Viac k témam: Kupovanie hlasov, Marginalizované rómske komunity (MRK), Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Polícia a splnomocnenec vlády pre rómske komunity apelujú na politikov, aby sa vyvarovali kupovania hlasov © SITA Všetky práva vyhradené.